27.12.2020
Го напуштив Скопје за да отворам моја фарма во Преспа
Го напуштив Скопје за да отворам моја фарма во Преспа
Последните денови од 2020-та година ги заокружуваме со четивата кои најмногу се пребаруваа на Кајак.мк
Текст објавен во месец септември:
Еко туристичкиот сервер Кајак.мк денеска ве запознава со Ана, жена информатичар, со завршен IT факултет, а која се решава животот да го посвети во развојот на агротуризмот и производството на нешто што и доколува на нашата земја- овошни насади.
Ана својата приказна за првпат ја раскажува на Кајак.мк, а благодарение на нејзината инспиративна приказна, нашиот тим смета дека идејата за развој на агротуризмот во државата ќе допре и до многу други млади лица кои се уште се бараат себе си и својата професија.
Ана живееше во Скопје цели 17 години се до моментот кога се решава да се врати во Преспа и да го реализира својот сон наречен „Spirit of Prespa“.
Љубовта кон Преспа и желбата да се промовира регионот, придонеле за создавањето на брендот „Spirit of Prespa“. Постои во семејството повеќе од 60 години, а тие се петта генерација сопственици.
Бавчата во која има засадено овошни насади е 5 хектари, каде гостите имаат можност да се запознаат со одгледување на јаболка, црешите и сливите и да купат производи од нивната домашна продавница, која е снабдена со продукти од неколку семејства од Преспа.
„Во 2017 сфатиле дека на фармата и е потребна диверзификација за да може да биде оддржлива. Направиле истражување и следејќи ги трендовите во Америка и Европа, се одлучија да се ориентираат кон агро-туризам.
Започнале да прават настани од типот pick-your-own-fruit во 2018. Во текот на Октомври посетителите ќе може да учествуваат на Јаболкоберот при што ќе добијат брендирани тоте торби за јаболка по свој вкус.
Во моментот како што вели Ана немаат телефонски број за контакт, но како што додава, заинтерсираните може да ги контактираат на нивната страница „Spirit of Prespa“.
Нивата продавница е лоцирана во Царев Двор — село во Општина Ресен, во областа Горна Преспа, во околината на градот Ресен.Царев Двор на околу пет километри северно од брегот на Големото Преспанско Езеро, на раскрсницата на патот Битола-Корча и Ресен-Езерани, во јужниот дел на Ресенското Поле. Низ атарот на селото тече Болшница (Болска Река), чиј водотек во летниот период значително се намалува или целосно пресушува.
Блог
Препораки
Прочитајте повеќе
Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки
Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.
Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот
Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.
Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија
Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.
Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции
Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.
Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој
Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.
Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер
Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.