19.03.2022

Мапа на специјалитети: Слатко од диви смовки- вкус на југоистокот

Мапа на специјалитети: Слатко од диви смовки- вкус на југоистокот

Овој последен депресивен период од месец март, кога сите чекаме да „пукне“ сонцето, одлучивме да го посветиме на храната која е популарна во разни региони во Македонија. Можеби немаме многу сонце, но затоа пак ќе имаме микс на вкусови.

Како носталгичари по јужните предели на Македонија, одлучивме да започнеме со специјалитетот на Југоистокот.


Вие кои во моментот го читате текстот, сигурно веќе сте слушнале за „Слаткото од диви смокви“, а повеќето од вас и го имаат вкусено. Ваквото благо задоволство традиционално се произведува во општините Гевгелија, Валандово, Богданци и Дојран, каде изобилуваат дивите смокви.

Низ минатото, вообичаена задача на мажите во семејствата била да појдат во берба на малите зелени плодови во периодот кога тие почнуваат да созреваат, а додека пак жените биле одговорни за чистење на смоквите и подготовка на слаткото, па се до самото вакумирање во теглата.


За оние коишто не почувствувале на сопствена кожа, треба да знаат дека производството на „Слатко од диви смокви“ е долг и макотрпен процес. Бербата на смоквите не е воопшто лесна и едноставна, ако се земе предвид карактеристиката на листот на смоквата и нејзината структура на раст и ширење на гранките од стеблото.


Што се однесува пак до процесот на производство, се започнува со варењето на овошјето и до десет пати се со цел да се отстрани горчливиот млечен слој што го има плодот, за потоа да се додаваат во шербетот.


Вообичаено се додава сок од лимон или лимонска киселина, се со цел смоквите да ја задржат својата карактеристична боја и форма. Откако ќе заврши процесот на подготовка, слаткото завршува во стаклена тегла која се чува на полиците во домовите. 


Слаткото од диви смокви во Македонија често го произведуваат за домашна употреба. Доколку појдете на југот од државата и престојувате во некое домаќинство, бидете сигурни дека некои ќе ве послужат со слатко додека го пиете кафето. Ретко може да се забележи дека некои семејства го комбинираат со сладолед или во палачинки.

Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Актуелни планински сместувања во Македонија – совршен избор за свеж воздух и авантура

Откријте различни типови планински сместувања – од хотели и традиционални вили до дрвени куќички и несекојдневни еко-акомудации. Совети за избор на идеално место за одмор во природа.

Го напуштиме градот и се преселивме на село: Така започна приказната за „Шумска градина“

На Кајак.мк можете да ги запознаете сите локални херои кои прават мали нешта од огромно значење за развојот на туризмот во Македонија. Денеска ви ја раскажуваме приказната за „Шумска Градина“.

Преминот од есен во зима: магичен период за патување

Преминот од есен во зима нуди уникатни патувања низ Македонија. Откриј тишина, природна убавина и инспирација за твојата следна авантура.

Превозни средства за патување низ светот и Македонија

Откријте најдобрите превозни средства за патување низ Македонија и светот – од автомобили и автобуси до авиони, велосипеди и електрични тротинети. Совети за слободно, удобно и еколошко патување за секоја авантура.

Хотел или приватно сместување: како да изберете најдобро за вашето патување

Хотел или приватно сместување? Откријте како да изберете најдобро според стил, буџет и цели на вашето патување.

Тим билдинг во Маврово: Планина, чај, активности

Тим билдинг во Маврово: Планина, чај, активности. Тимот на Кајак.мк со уште еден уникатен тим билдинг во Маврово.