19.03.2022
Мапа на специјалитети: Слатко од диви смовки- вкус на југоистокот
Мапа на специјалитети: Слатко од диви смовки- вкус на југоистокот
Овој последен депресивен период од месец март, кога сите чекаме да „пукне“ сонцето, одлучивме да го посветиме на храната која е популарна во разни региони во Македонија. Можеби немаме многу сонце, но затоа пак ќе имаме микс на вкусови.
Како носталгичари по јужните предели на Македонија, одлучивме да започнеме со специјалитетот на Југоистокот.
Вие кои во моментот го читате текстот, сигурно веќе сте слушнале за „Слаткото од диви смокви“, а повеќето од вас и го имаат вкусено. Ваквото благо задоволство традиционално се произведува во општините Гевгелија, Валандово, Богданци и Дојран, каде изобилуваат дивите смокви.
Низ минатото, вообичаена задача на мажите во семејствата била да појдат во берба на малите зелени плодови во периодот кога тие почнуваат да созреваат, а додека пак жените биле одговорни за чистење на смоквите и подготовка на слаткото, па се до самото вакумирање во теглата.
За оние коишто не почувствувале на сопствена кожа, треба да знаат дека производството на „Слатко од диви смокви“ е долг и макотрпен процес. Бербата на смоквите не е воопшто лесна и едноставна, ако се земе предвид карактеристиката на листот на смоквата и нејзината структура на раст и ширење на гранките од стеблото.
Што се однесува пак до процесот на производство, се започнува со варењето на овошјето и до десет пати се со цел да се отстрани горчливиот млечен слој што го има плодот, за потоа да се додаваат во шербетот.
Вообичаено се додава сок од лимон или лимонска киселина, се со цел смоквите да ја задржат својата карактеристична боја и форма. Откако ќе заврши процесот на подготовка, слаткото завршува во стаклена тегла која се чува на полиците во домовите.
Слаткото од диви смокви во Македонија често го произведуваат за домашна употреба. Доколку појдете на југот од државата и престојувате во некое домаќинство, бидете сигурни дека некои ќе ве послужат со слатко додека го пиете кафето. Ретко може да се забележи дека некои семејства го комбинираат со сладолед или во палачинки.
Блог
Препораки
Прочитајте повеќе

Винските региони на Македонија: потенцијал за викенд туризам
Истражете го потенцијалот на винските региони на Македонија за викенд туризам. Откријте како природата, културата и локалната гастрономија создаваат автентични искуства за кратки патувања.

Дониравме 350 килограми храна за бездомни кучиња и ја реализиравме првата тура со бездомни кучиња на нашиот нов тим билдинг со Singular
Тим билдинг преку кој Дониравме 350 килограми храна за бездомни кучиња и ја реализиравме првата тура со бездомни кучиња

Тим билдинг на компанијата Immomates исполнет со многу предизвици и забава
Тимот на Кајак.мк повторно покажа дека тим билдинг настаните можат да бидат искуство за паметење!

Запознајте ја Верица - локалната хероина што создава чуда од епоксидна смола
Kajak.mk ги поддржува локалните херои кои со труд и креативност создаваат вредност во заедницата. Верица е една од нив – сметководителка по професија и уметник по душа, која со епоксидна смола создава уникатни предмети.

Зошто да изберете локален водич за вашите авантуристички излети во Македонија
Откријте зошто локалниот водич е незаменлив за авантуристички излети во Македонија. Безбедност, скриени патеки, културни приказни и максимално искуство за вашата тура.

Тим билдинг како стратегиска потреба: зошто современите компании не можат без него
Откријте зошто на секоја компанија ѝ е потребен тим билдинг и како професионалната организација на тим билдинг во Македонија може да ја зајакне комуникацијата, мотивацијата и културата во вашиот тим.