19.03.2022

Мапа на специјалитети: Слатко од диви смовки- вкус на југоистокот

Мапа на специјалитети: Слатко од диви смовки- вкус на југоистокот

Овој последен депресивен период од месец март, кога сите чекаме да „пукне“ сонцето, одлучивме да го посветиме на храната која е популарна во разни региони во Македонија. Можеби немаме многу сонце, но затоа пак ќе имаме микс на вкусови.

Како носталгичари по јужните предели на Македонија, одлучивме да започнеме со специјалитетот на Југоистокот.


Вие кои во моментот го читате текстот, сигурно веќе сте слушнале за „Слаткото од диви смокви“, а повеќето од вас и го имаат вкусено. Ваквото благо задоволство традиционално се произведува во општините Гевгелија, Валандово, Богданци и Дојран, каде изобилуваат дивите смокви.

Низ минатото, вообичаена задача на мажите во семејствата била да појдат во берба на малите зелени плодови во периодот кога тие почнуваат да созреваат, а додека пак жените биле одговорни за чистење на смоквите и подготовка на слаткото, па се до самото вакумирање во теглата.


За оние коишто не почувствувале на сопствена кожа, треба да знаат дека производството на „Слатко од диви смокви“ е долг и макотрпен процес. Бербата на смоквите не е воопшто лесна и едноставна, ако се земе предвид карактеристиката на листот на смоквата и нејзината структура на раст и ширење на гранките од стеблото.


Што се однесува пак до процесот на производство, се започнува со варењето на овошјето и до десет пати се со цел да се отстрани горчливиот млечен слој што го има плодот, за потоа да се додаваат во шербетот.


Вообичаено се додава сок од лимон или лимонска киселина, се со цел смоквите да ја задржат својата карактеристична боја и форма. Откако ќе заврши процесот на подготовка, слаткото завршува во стаклена тегла која се чува на полиците во домовите. 


Слаткото од диви смокви во Македонија често го произведуваат за домашна употреба. Доколку појдете на југот од државата и престојувате во некое домаќинство, бидете сигурни дека некои ќе ве послужат со слатко додека го пиете кафето. Ретко може да се забележи дека некои семејства го комбинираат со сладолед или во палачинки.

Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Во Кадино се отвори нов хотел со спа, фитнес и бар со панорамски поглед

NEST Suites во Кадино со свој спа и фитнес центар и Rooftop bar.

Јас сум Борче Стојков и произведувам вино кој може да си го дозволи секој

Денеска ве водиме во селото Стањевци, селце кое брои само 40 жители. Селото е одалечено 40 километри од Свети Николе и е на надморска висина од 500 метри.

За првпат во Македонија: Се отвори Комитски Конак во село Плешенци

Комитскиот конак во село Плешенци е уникатна приказна која започна да се испишува.

Нова планинска куќа во село П’клиште

Станува збор за нов објект кој има концепт на планински дом, со опремени соби за ноќевање, заедничка кујна, дневна просторија за дружба и простран двор со изградена фурна.

Се отворија новите дрвени планински куќички во Крушево

Планинските крушевски конаци ги отворија своите врати за гостите на Кајак.мк.

Велешанецот Најдовски гради успешна пчеларска приказна

Kога пишуваме за велешанецот Благојче Најдовски, ни се испреплетуваат многу битни информации, бидејќи неговата животна кариера, љубовта кон земјоделието и животното секојдневие се толку многу испреплетени, што можеме да ви потврдиме дека тој и додека спие-работи.