19.03.2022

Мапа на специјалитети: Слатко од диви смовки- вкус на југоистокот

Мапа на специјалитети: Слатко од диви смовки- вкус на југоистокот

Овој последен депресивен период од месец март, кога сите чекаме да „пукне“ сонцето, одлучивме да го посветиме на храната која е популарна во разни региони во Македонија. Можеби немаме многу сонце, но затоа пак ќе имаме микс на вкусови.

Како носталгичари по јужните предели на Македонија, одлучивме да започнеме со специјалитетот на Југоистокот.


Вие кои во моментот го читате текстот, сигурно веќе сте слушнале за „Слаткото од диви смокви“, а повеќето од вас и го имаат вкусено. Ваквото благо задоволство традиционално се произведува во општините Гевгелија, Валандово, Богданци и Дојран, каде изобилуваат дивите смокви.

Низ минатото, вообичаена задача на мажите во семејствата била да појдат во берба на малите зелени плодови во периодот кога тие почнуваат да созреваат, а додека пак жените биле одговорни за чистење на смоквите и подготовка на слаткото, па се до самото вакумирање во теглата.


За оние коишто не почувствувале на сопствена кожа, треба да знаат дека производството на „Слатко од диви смокви“ е долг и макотрпен процес. Бербата на смоквите не е воопшто лесна и едноставна, ако се земе предвид карактеристиката на листот на смоквата и нејзината структура на раст и ширење на гранките од стеблото.


Што се однесува пак до процесот на производство, се започнува со варењето на овошјето и до десет пати се со цел да се отстрани горчливиот млечен слој што го има плодот, за потоа да се додаваат во шербетот.


Вообичаено се додава сок од лимон или лимонска киселина, се со цел смоквите да ја задржат својата карактеристична боја и форма. Откако ќе заврши процесот на подготовка, слаткото завршува во стаклена тегла која се чува на полиците во домовите. 


Слаткото од диви смокви во Македонија често го произведуваат за домашна употреба. Доколку појдете на југот од државата и престојувате во некое домаќинство, бидете сигурни дека некои ќе ве послужат со слатко додека го пиете кафето. Ретко може да се забележи дека некои семејства го комбинираат со сладолед или во палачинки.

Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Запознајте го Младен: Човекот кој го промовира Кратово преку секој залак

Запознајте го Младен Мицевски – професор, туристички водич и љубител на гастрономијата кој со страст ја раскажува културата на Кратово. Откријте ја неговата автентична гастро тура преку која градот се претвора во уникатна рурална и одржлива туристичка дестинација.

Од љубов кон креативноста до уникатни аранжмани: Марија и светот на Kala’s Crafts

Запознајте ја Марија, креативната сила зад Kala’s Crafts, која создава уникатни букети од овошје, слатки аранжмани и рачни изработки со љубов и внимание кон секој детал.

Како малите семејни бизниси ја менуваат туристичката карта на Македонија

Откријте како малите семејни бизниси со автентичност и гостопримство ја обликуваат новата туристичка карта на Македонија и ги оживуваат руралните региони.

Уникатен тим билдинг со TaskForce: Енергија од Битола и Прилеп за супер ден

Уникатен тим билдинг со TaskForce: Енергија од Битола и Прилеп за супер ден.

Скриени места за дигитални номади во Македонија: планинските дрвени куќи како идеален избор

Откриј ги најубавите скриени планински дрвени куќи во Македонија—совршени за дигитални номади кои бараат мир, интернет и природа за remote работа.

Што носи еден дождлив викенд и како да го искористите

Откријте како дождливиот викенд може да донесе мир, инспирација и креативни моменти. Совети и идеи како да го претворите дождот во идеална можност за одмор и уживање.