13.08.2023

Посетете го село Владимирово и ресторанот Текила која е приказна сама по себе

Посетете го село Владимирово и ресторанот Текила која е приказна сама по себе

Ако некогаш барате уникатна локација која ја немате посетено, можеби селото Владимирово во Беровско ќе биде иделаната дестинација за вас. Познато по „Илиденските средби“ во ова село живее доста гостопримлив народ кој дефинитивно ќе ви остане на листата на нови познаници кои ќе сакате повторно да ги посетите.


Фото: Petrovskyz

Во самото селце се наоѓа уникатниот ресторан со уште поуникатно име „Текила“. За него локалните мештани велат дека се уште може да се вкусат разни локални специјалитети, а често на менито може да се сретна разни специјалитети од свежи локални печурки.

Ресторанот е отворен во далечната 1991 година во познатото беровско село Владимирово кое буквално има „повеќе доктори на науки по глава на жител од било каде во Македонија“.


Некогаш само мала семејна кафеана која ја предводи мајсторот Кирил Царовски, а денеска центар на добрата кујна и скара, за кое гастро место многумина ќе речат обележје на Малешевијата. За околните беровски села и градот Берово, престиж е да се оди на ручек или на вечера овде.


Локалните мештани велат дека овде владее сплотеноста, љубезноста и гостопримството. Текила ја сметаат како центар на социјалниот живот, каде што има прекрасна дружба и кадешто има вкусна малешевска скара.


За оние кои ќе се одлучат да го посетат селото Владимирово и ресторанот „Текила“, ние ги советуваме да вкусат: Свежо месо на плотна, полнето пилешко со сланина, пастрмалии, шаркса плескавица и локален зеленчук на скара.

Повеќе информации, фотографии и контакт за резервација можете да најдете со еден клик ОВДЕ.

Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки

Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.

Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот

Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.

Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија

Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.

Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции

Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.

Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој

Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.

Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер

Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.