09.08.2022
Живка Ѓурчиновска, жена земјоделка која не им се плаши на предизвиците
Живка Ѓурчиновска, жена земјоделка која не им се плаши на предизвиците
Доколку денот не Ви оди како што треба и чувствувате некоја негативна енергија, тимот на Кајак.мк ви препорачува да си подготвите кафе и да го прочитате нашето денешно четиво, низ кое ќе Ви го раскажеме ентузијазмот на Живка Ѓурчиновска, жената која од денеска е дел од светот на локалните херои на Кајак кои прават мали нешта од огромно значење во развојот на туризмот во Македонија.
Живка Ѓурчиновска живее во село Тумчевиште. Но доколку поразговарате со нејзе, ќе сфатите дека таа живее за село Тумчевиште. Ако појдете во ова селце и ги прашате локалните мештани за неа, со сигурност ќе ви дадат доста податоци, бидејќи како што и самата се претставуваа, таа е првата жена регистрирана како индивидуална земјоделка во ова село.
За оние кои првпат слушаат за Тумчевиште, треба да знаат дека ова селце се наоѓа во срцевината на горнополошко поле, на надморска височина од 490 метри. Селото е меѓу планините Сува Гора на исток и Шар Планина на запад, а од левата страна тече реката Вардар.
Живка вели дека доаѓа од фамилија која е позната по растително и сточарско производство, но она кое е најинтересно за неа е фактот дека таа важи и за претставник на селото кога треба да се разговара за подобрување општо на положбата на жените во него. Овде е и локално здружение на жени фармери, „Моја Фарма“ во кое таа е претседателка, а здружението пак е дел од „Рурална Коалиција“ преку кое ја основаат „Наша тезга“ како прв он-лајн пазар за продажба на земјоделски производи и преработки произведени исклучиво од жени од руралните средини.
Живка вели дека промените
и ризиците најчесто ги презема без страв и двоумење. Така се родила и приказната со насадите
од лешници по кои е препознатлива во селото и околината.
Тумчевиште има доста плодна почва. Непосредно до нивите има вода, а земјоделските фамилии успеваат да се прилагодат на модернизацијата на земјоделското производство. Денеска овде може да се најдат домати, пиперки, грав, пченка, пченица, а последниве години како што потенциравме има и лешници за кои почвата е погодна и со добар квалитет.
Денеска, Живка е горда на насадите со лешник, производството на пченка, грав, пченица, домати, краставици и пиперки. Дел од производите може да се најдат секој вторник на пазарот во Гостивар.
Кога станува збор
за обработка на почвата и призводство на храна, вели дека во најголем дел
работат со модернизирана механика. Почнувајќи од 3 трактори, комбајн и приклучна механизација, а во поново време вложуваат во модернизација на производството
на лешници, се со цел да го олеснат
начинот на производство и да
го следат
темпото на современите процеси на производство на храна.
Покрај производство, Живка се заминава со преработа на храна. Интересен е фактот дека таа преработува само по нашите традиционални рецепти односно подготвува зимници, ајвар, различни видови намази од лешници или мед со лешници, везени пиперки и слично на традиционален начин.
Според Живка, се што човек ќе посака, може ад го оствари! Вели дека не е секогаш лесно, но целта ги оправдува сите вложувања. Најважно според неа е да се работи со љубов и да се вложи максимумот од себе.
Кога станува збор за поддршката, овде треба да бидат сите блиски кои таа ги има, но вели дека е жена која е подготвена да преземе ризик, а ризикот носи последици кои мора да ги сноси сама.
Живка од денеска
е дел од светот на Кајак, а нејзината приказна можете да ја најдете во базата
на „Гастрономија“. За оние кои се заинтересирани да стапат во контакт со неа,
повеќе информации може да најдат со еден клик ОВДЕ.
Блог
Препораки
Прочитајте повеќе
Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки
Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.
Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот
Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.
Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија
Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.
Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции
Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.
Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој
Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.
Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер
Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.