25.11.2020

Запознајте ја Снежана: Жената која ги импресионира странските туристи со својата храна и локација

Запознајте ја Снежана: Жената која ги импресионира странските туристи со својата храна и локација

На падините на планината Стогово во западниот дел на Македонија на надморска височина до 770 метри се наоѓа мијачкото село Долно Мелничани. Село кое е опкружено со дабова шума и има прекрасен видик кон Дебарското езеро, чиниш се наоѓате на Амалфи во Италија. Во ова село се наоѓа домот на Снежана, жена која и тоа како ги импресионира странските туристи кои го посетуваат овој крај. 

Снежана не ја запознавме ниту од реклама, а ниту пак самата да ни е обрати. Неа ја запознавме од одличните коментари и оценки кои ги има на Google од многу странци кои ја посетиле. Па затоа, тимот на Кајак.мк реши дека време е таа да го заслужи своето претставување. 

Нејзината куќа во која престојуваат туристи се наоѓа на локација каде има пријатен и чист воздух, недалеку од локани кафулиња кои се протегаат по брегот на езерото. Од селото до градот Дебар има околу 10 минути возење или пак 7 километри. 

Доколку патувате од Маврово кон селото, верувајте дека ќе поминете покрај еден од најубавите предели во државата. Попатно можете да застанете на Бигорски манастир, да го посетите водопадот Дуф во село Ростуше, Дебарските бањи за кои пишувавме неодамна а за кои ќе може да прочитате на крајот на текстот. 

Со самото пристигнување во селото Долно Мелничани, ќе сфатите дека овие луѓе кои живеат овде го уживаат еден од најубавите погледи од својот дом. Викендицата на Снежана има местоположба во ридот, опколена со многу дрвја, зенило и тишина. Недалеку се гледа дебарското езеро, чиј поглед заедно со традиционала храна и мезе е добитна комбинација. 

Вие може да престојувате во ова викендица. Викендицата располага со две соби, тоалет со купатило и опремена кујна на првиот сптрат од куќата, дел кој нема никаква допирна точка со приземјето каде престојуваат сопствениците.

Доручекот е секогаш вклучен во цената и тоа е предноста од престојувањето овде. Освен доручекот, гостите може исто така и да ручаат, а за ручек најчесто се подготвува турлитава, полнети пиперки, тавче гравче, мусака и тава ориз, како и вегетаријански и вегански специјалитети. 

Најмогу гости има од јули до октомври, но сопствениците велат дека ги посетуваат во текот на целата година. 

Повеќе фотографии и информации, како и телефон за резервации од вилата на Снежана, можете да најдете со еден клик ОВДЕ.

Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки

Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.

Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот

Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.

Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија

Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.

Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции

Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.

Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој

Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.

Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер

Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.