25.10.2020
Не сме од оние млади кои го напуштиле селото: Решивме да развиваме рурален туризам
Не сме од оние млади кои го напуштиле селото: Решивме да развиваме рурален туризам
Еко тимот на Кајак.мк ве запознава со уште една мотивирачка приказна за проектот наречен „Домаќинска куќа- Пирустија“ на „Пирустија Недановски“. Ова семејна камена куќа се наоѓа во селото Рамне, Охрид.
Сместена баш на
средсело, до најголемата чешма од планиските извори, со поглед кон Охридско
Езеро. Како што велат тие, за среќа не се од оние млади луѓе кои ја напуштиле селската куќа,
напротив, со вложување во нејзина реставрација, поправка и доградба, си
создале катче во кое уживаат.
Она што е интересно за нив е дека во нивниот двор никогаш не
уживаат сами. Тука се роднините и пријателите, колегите и познаниците. Секој
викенд исполнет со многу луѓе, дружба и секако квалитетна храна.
Во
подготвените јадења, најчесто се застапени оние месените, како што се: комат, кошмишпите, питулици, ѓомлезе, па и леб. Сите тие
подготвени на традиционален начин, под сач (вршник).
По препорака на нивни блиски луѓе, се вклучуваат во обуки за рурален туризам. Некако природно се родила идеја дека овој концепт може да го нудат на луѓе кои би сакале да уживаат во приказната која нуди зачувување на традицијата. Селото не е далеку, на само 3,5 км. од градот, на 960 метри надморска височина, па затоа е погодно за пешаци, велосипедисти или брзо стигнување со автомобил.
Домаќинската куќа нуди
комплетен оброк, од предјадење, до десерт, започнувајќи со слатко за добредојде
и планинска изворска вода. С`е што ќе ве пречека на трпезата е од сопствено
домашно производство и домашно подготвено-ракија, ликер од ореви или вишни,
тиквички со лук и магдонос, пиперки пржени или печени, охридски домат, печурки во путер, домашно
подготвено сирење (или позајмено од локални произведувачи- мини фармери кои си
ја знаат работата), домашно вино- црвено и бело, комат со праз или блитва/
спанаќ набрани од сопствената бавчичка, збогатен со домашна изварка (урда) и
домашни селски јајца, со сето ова се служи кисело млеко (овчо, козјо или
кравјо), па на крај следува десерт направен од домашни продукти (ореви,
јаболка, капини, малинки, јајца, млнеко...).
Во програмата не би
смееле да ги заборавиме освежителните пијалоци за најмалите, дечињата, кои
уживаат во компоти од праски, сливи, вишни или праски, сокче од дренки или
планински чај.
Кога сме веќе кај најмалите,
убаво е да се спомне дека во Рамне имаме двор со мини фарма кадешто дечињата
слободно можат да погалат куче, пиле, кокошка, прасе, зајче, патка,
потполошка... да брцнат раче во кокошарникот и да си земат јајце, да откорнат
морковче и да нахранат зајак, да си играат со тестото и да сучат, а потоа со
трпение да им го испечат нивното дело кое со сласт ќе го јадат.
Секако дека овој концепт не би бил толку успешна приказна в град зашто на неколку чекори од куќата ѕирка обработеното парче родна земја во која со радост ги поздравуваат плодовите на нивните посетители. Всушност, заедно со нивна вклученост се одвива бербата и месењето, с`е до крајниот продукт принесен на трпезата.
Тоа можеби е и најспецифичниот
дел по кој би се издвојувале, кадешто гостинот има потполна слобода да се
вклучи во секоја фаза од процесот на искуството. Ова е семејна приказна во која
секој си има своја улога.
Гостите имаат чувство дека се на гости кај
свои пријатели (барем така им кажуваат), тие не сме изоставен дел, напротив,
тие го доживуваат нивното секојдневие.
Ова приказна можете да ја најдете на фејсбук под „Пирустија Неданоски“, со лого на пирустија, која е триножно железно столче на кое лежи сачот(вршникот), па оттука и нивноти официјално име, бидејќи с`е подготвува на пирустија под сач.
Тие се дел од платформата #genuinexperiences.
Прочитајте добра приказна: Го напуштив Скопје за да отворам моја фарма во Преспа |
Блог
Препораки
Read More

Team Building Experience: Making Authentic Macedonian Pasta with Local Flavors
Another unforgettable team-building event was held with the energetic team from Ludotech, organized with pride by Kajak Agency. The event was filled with positive energy, laughter, and an inspiring atmosphere.

Travel Styles: Global Trends and Their Significance for Macedonia
Discover the latest global travel trends and their impact on Macedonia’s tourism. From Coolcation and Calmcation to Slow Travel and Voluntourism – experience authentic journeys, relaxation, and deep value in travel.

Where Did Macedonians Travel in 2025: Ohrid and Mountain Destinations Remain on Top
Ohrid and the mountains were again the top choice for summer 2025. Macedonians chose nature, authentic experiences, and local getaways. Read the full analysis on kajak.mk!

The New Generation of Hosts – Young People Reviving Macedonia
Young hosts in Macedonia are not just building guesthouses – they are creating authentic experiences that revive rural communities and tourism. Discover how their passion and dedication are transforming the face of tourism in the country.

Have You Ever Heard of Openica? A Unique Gastronomic Experience at XO Distillery & Farm
XO Distillery & Farm in Openica offers a unique gastronomic experience with homemade rakija and local cuisine, set in an authentic Macedonian tradition and cozy atmosphere.

Weekend Getaway Idea: Wooden Cabins with Cozy Fireplace and Privacy
Perfect weekend escape in nature! Discover wooden cabins with a fireplace, cozy hearth, and privacy for relaxation, hiking, and an authentic mountain experience.