09.12.2023

Цели 17 години подготвуваме вкусни жабји батаци за нашите гости

Цели 17 години подготвуваме вкусни жабји батаци за нашите гости

Тимот на Кајак.мк денеска ве води во општина Македонска Каменица каде што разговараше со домаќините на ресторанот Златина, кое е уште едно ново уникатно гастро ќоше во нашата база.

Од Кочани па се до Македонска Каменица, овој регион е познат по специјалитетите од жаби кои сè поретко може да се најдат на менито и на домашниот пазар.


Денеска, за жал, поради неконтролираниот лов на жаби, овој регион се соочува со недостаток на жаби, а за да се купи жабји батаци во Македонија, легално можете само од компанија која го врши увозот.

За оние кои сакаат да го вкусат овој специјалитет, тимот на Кајак.мк ви препорачува да го посетите ресторанот „Златина“ кој се наоѓа на магистралниот пат А3 од Кочани кон Делчево, а објектот е лоциран на самиот излез од Македонска Каменица.


Разговаравме со домаќинот Златко, кој за Кајак.мк вели дека угостителскиот објект има приказна стара 17 години. Причината која ги држи во живот се постојаните новитети кои ги внесуваат во работењето.


Некогашното „Златен Пријател“, а денеска „Златина“ на своите гости им овозможува разни специјалитети, фокусирајќи се на рибата. На прашањето што е она кое треба да се нарача од менито, Златко вели дека тоа е пастрмката и крапот кои се подготвуваат на специјален начин, но не се изоставуаат и жабјите батаци кои се секогаш на менито. Овде е и скарата која секогаш е свежа.


Денеска, ресторанот Златина има капацитет за 100 лица во затворен простор и 200 лица на отворено.

Доколку сакате повеќе информации, фотографии, како и контакт за резервација кликнете ОВДЕ.

Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки

Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.

Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот

Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.

Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија

Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.

Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции

Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.

Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој

Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.

Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер

Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.