09.08.2021
Изработувам „Македoнски мандалии“ за спокој и мир на душата
Изработувам „Македoнски мандалии“ за спокој и мир на душата
Во ера на дигитализација, мобилни телефони и интернет, се поретки се луѓето кои практикуваат традиционално хоби, а кое го наследиле од своите предци. Корените на еден народ се идентификуваат од обичаите и секојдневниот начини на живеење. Но она што не радува е фактот дека во Македонија се уште има луѓе кои може да ја раскажат традицијата преку своите ракотворби. На повеќето од луѓето кои ги познаваме ова им е само хоби за исполнување на слободното време, но не и главен начин на егзистенција.
Таква е приказната
на една од нашите нови локални хероини која и ден денес го практикува рачното
плетење. Станува збор за Елизабета. Скромна и креативна битолчанка која поривот
за творењето го црпи од љубовта кон семејството и нејзиниот град.
Елизабета за себе вели дека е голем вљувеник во Битола, во историјата, традицијата и наследството на градот. Нејзините најблиски пак, за неа велат дека е искрена, чесна и стабилна жена која живее за да создава добрина.
Плетењето отсекогаш ѝ било хоби и активност во која си го
наоѓала мирот. Вештината за плетење
ја научила уште како мала, но во животот не пронашла доволно време да се
посвети на ваквата креативност.
Неодамна, барајќи
начин да како да го надополни слободното време со активност која ја опушта, таа
започнува да произведува интересни и оригинални креации кои би си го
нашле местото дури и во туѓи домови како рачни уникатни изработки.
Вештината ја научила од мејзината
баба и тетка, по што вели дека ја
продолжила семејната традиција на плетање. Она по кое можеби се разликуваат
нејзините дизајни од претходните, е фактот дека Елизабета ги збогатува со духот
на денешницата и
им дадвс извесна современост и актуелност.
За неа плетањето е мир и радост. Кративна
терапија која дава чувство на исполнетост и гордост по секој завршан проект. Досега
не размислувала за продажба на ваквите уникнатно дизајнирани производи, но вели
дека во скоро време ќе отпочне да ги споделува преку социјалните мрежи, како би
се привлекло повеќе интерес за традиционалните ракотворби.
Секој парче има
свој дизајн и боја. Сите тие се изработуваат во различни големини. Најчесто се
употребуваат конци во разни бои, а за да се поизведен едно парче потребна е
работа од два дена. Доколку се избира име, ваквите дизајни би се нарекле
„Македoнски мандалии“.
Засега се уште не се достапни дирекни канали за
комуникација со Елизабета, но секој кој е заинтересиран да стапи во контакт со
нејзе, може да се обратите до нејзината ќерка Софија, со еден клик ОВДЕ.
Блог
Препораки
Прочитајте повеќе
Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки
Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.
Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот
Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.
Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија
Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.
Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции
Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.
Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој
Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.
Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер
Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.