31.05.2022
Дали сте ги посетиле селото Вратница и чорбаџискиот ан?
Дали сте ги посетиле селото Вратница и чорбаџискиот ан?
Дали некогаш сте слушнале за село Вратница или можеби досега сте го посетиле? За оние кои досега не слушнале за ова селце, драго ни е да ве информираме дека за првпат во нашата база додаваме една прекрасна гастрономска дестинација која треба да биде дел од вашата летна агенда.
Вратница е село оддалечено 22 километри од градот Тетово,
кон граничниот премин Јажинце. Ова село можеме да кажеме дека доста добро живее
од туризмот, а со особен акцент на планинскиот и активен туризам. Но, овде се и
гастрономските искуства низ кои треба да поминете.
Над самото село се извишува прекрасниотпланински врв Љуботен, кој е вистински предизвик за секој планинар. Самото село има прекрасни природни убавини, тука е Вратничката рекла која поминува низ самото село и го гради големиот кањон кој претставува еден од многубројните атракции во селото.
Овде се наоѓа и
етно куќата „Чорбаџиски Ан“
која е стационирана на надморска висина од околу 720 метри. До овој угостителски објект може да
пристигнете со секаков вид на моторно возило, вклучувајќи и комби возила и
автобус.
Етно ресторанот постои веќе 2 години, ја пребродува пандемијата и продолжува да ја гради својата традиционална приказна која изобилува со македонска храна. Она што тимот на Кајак.мк успеа да го дознае е фактот дека во склоп на ресторанот наскоро ќе бидат достапни и апартмани за сместување.
Објектот е изграден далечната 1937 година, како стамбена
куќа, кој е подоцна адаптиран за ресторан, меѓутоа е задржана основата и
старата архитектура.
Препознатливи е по вкусната, домашна храна. Овде се подготвуваат домашни јадења, скара, печења во фурна на дрва, а гостите најчесто ги бараат полнетата чорбаџиска плескавица и реброто печено во фурна на дрва. Исто така сармите со зелка или лозов лист и тавче гравче се специјалитети по кои гостите го препознаваат овој угостителски објект. Во понудата може да се најдат и домашни ракии од дуња, кајсија, јаболка, како и одлична лозова мускатна ракија, домашни пити и зелници.
Домаќините кои ги
отворија своите врати за светот на Кајак.мк велат дека впечатоците се
скоро секогаш првенствено за архитектонското уредување, но и за вкусната храна по која гостите ги препознаваат. Не се исклчува ниту мирот
и чистиот воздух кој го нуди овој крај.
Доколку сакате
контакт за резервација, кликнете ОВДЕ.
Блог
Препораки
Прочитајте повеќе
Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки
Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.
Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот
Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.
Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија
Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.
Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции
Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.
Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој
Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.
Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер
Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.