13.10.2020

Македонска пастрмалија со ајвар и сирење: Искуство кое вреди да се проба

Македонска пастрмалија со ајвар и сирење: Искуство кое вреди да се проба

За сите љубители на македонската кујна, а сепак воздржани од прекумерното јадење на месо, наш предлог е да ја дегустирате вегетеријанска пастрмалија направена со македонски намирници. „Лантерн пасртмалија со ајвар“.

Домашно лепче, ајвар и меко сирење кое се топи при самото печење. На моменти кога кажавме дека сме пробале скоро “се“ од македонската кујна, во тој момент не пресретна ова етно пастрмалија. 

Можеби се прашувате каде го има ова? Ваква македонска пастрмалија има исклучиво во „Лантерн“, кафеана во Дебар Маало, Скопје. Кога вработените во Лантерн, ни понудија да ја пробаме бевме скептични на предлогот, но сфативме дека не сме погрешиле откако ни пристигна на масата.

Пастрмалиите се направени со домашен традиционален ајвар, меко сирење и тесто кое се подготвува во самата кафеана. Персоналот ни вели дека обожаваат да експериментираат со храната. Многумина од гостите кои го посетуваат ова место преку ден им бараат разновнидни комбинации.

Доколку ги погледнете цените на менито, ќе сфатите дека пастрмалиите во вторник, среда и четврток преку ден се од 200 денари (Ви зборуваме за пастрмалиите со месо).

Специјалитет за месец октомври е месо од елен приготвен од врвни мајстори. Доколку сакате да нарачате или резервирате, може да се јавите на телефонскиот број: 071 215 188.

Ресторанот има и своја достава. Месо од елен и пастрмалии можете да нарачате и за дома. 


ПРОЧИТАЈТЕ ПОВЕЌЕ:

Во Македонија навистина постои „Рајот“, а тој се наоѓа на југот од државата



Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки

Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.

Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот

Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.

Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија

Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.

Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции

Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.

Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој

Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.

Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер

Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.