12.07.2023

Мала семејна винарија со фокус на органското производство

Мала семејна винарија со фокус на органското производство

Органското одгледување на грозјето има се поголем замав во Европа, а Македонија како земја која е позната по виното е во фаза на постепено зголемување на своето производство на вакво вино кое во моментот држи висока цена на светскиот пазар.

Денеска, тимот на Кајак.мк ќе ве запознае со малата семејна винарија „Захарчев“ која е со седиште во срцето на Кавадарци, а која во моментот произведува вино исклучиво од балкански автохтони сорти грозје кои пак ги одлегува без користење на хемикалии.


Винаријата се наоѓа во Кавадарци, во близина на спортската сала, а регистрирана е во 2020-та година, кога измените на законот за винарии станаа реалност и им овозможија на малите производители конечно ја добија шансата да прераснат во нешто повеќе.


Фамилијата Захарчев отсекогаш проиведувала вино и ракија, а денеска нивото произвоство на вино е исклучиво од балкански автохтони сорти како Станушина, Пловдина, Темјаника, Вранец и Прокупец. Вранецот и Прокупецот покрај класичната верзија го произведуваат и во барикна верзија која стои до 15 месеци во дабови буриња.


Веќе втора година по ред винаријата има органско производство во преод што значи дека нема употреба на пестициди, хербидици и инсектициди при одлегувањето на грозјето.


Од денеска „Захарчев“ е дел од светот на Гастрономија, а локација и контакт од винаријата можете да најдете со еден клик ОВДЕ.

Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки

Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.

Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот

Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.

Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија

Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.

Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции

Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.

Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој

Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.

Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер

Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.