05.10.2022

Јас сум првиот производител на ракија од јапонско јаболко во Македонија

Јас сум првиот производител на ракија од јапонско јаболко во Македонија

Ракијата можете да ја нарачате со достава до вашиот дом со еден клик ОВДЕ.

Денеска сакаме да ве запознаеме со Костадин Воданов, првиот човек во Македонија кој произведува ракија од јапонско јаболко. Костадин е дел од нашите програми за тим-билдинг патувања во регионот на Дојран. Покрај Мандрите на кои можете да ручате со вашите колеги, специјалитетите од печена риба на трска, југот на Македонија може да ви понуди и дегустација на разни алкохолни пијалоци.


Костадин Водванов вели дека идејата дошла сама по себе од желба да се создаде нешто ново. Во изминатите пет години експериментирал, а веќе минатата година со повеќе труд успева да со создаде идеалниот рецепт. Денеска тој има машина која го дроби и меле плодот, како му го преработува во смеса која подоцна одлежува.


Костадин својата ракија ја произведува во Стојаково. Од Богданци набавува обична јаболка, а има свои насади од 300 садници јапонско јаболко. Произведува ракија од чиста јаболка, од јапонска јаболка и микс од двете јаболки.


Производниот процес е сличен како и процесот на производство на други видови овошни ракии, од берењето, фрементацијата, дестијацијата, одлежувањето и се до додавањето на вкусови.


Костадин вели дека вкусот е уникатен и дека добивал многу пофални зборови од своите блиски пријатели и од купувачите.

Покрај пофалните зборови, Костадин веќе се закитил со неколку награди и признанија. Една од повеќето награди ја добил на манифестацијата „Чувари Традиције“ која се одржува во областа Апатин во северна Србија, настан на кој се промовираат разни ракии од повеќе земји учесници. Овде добива прва награда за најдобра „Лозова Ракија“.


Костадин од денеска е дел од нашата база на Гастрономија, а сметаме дека дел од вас сака да стапи во контакт со него.

Остави Коментар

Коментари

  • Љупче

    08.12.2023 15:56

    Здраво Костадин .поздрав до тебе и сака да те прашам нешто во врска со ракијата од јапонско јаболко ,може да ми кажеш на пример од еден казан од 120 килограми колку може да пушти ракија ,? Поздрав

  • Vera Egger

    01.09.2023 06:51

    Cestitki za idejata i postignatiot teud. Kade moze da se nabavi rakijata od Japonska jabolka?

  • Ubavka

    08.10.2022 15:45

    Bi sakala da probam od vasata rakija

Прочитајте повеќе

Дали сте слушнале за Етно ресторанот Мариово?

Во срцето на Мариoвскиот крај, ресторанот нуди автентична македонска атмосфера и богато мени со локални специјалитети кои ги оживуваат старите рецепти.

Во Македонија се отвори уште една планинска вила достапна на Кајак.мк

Околината е вистински рај за љубителите на планината и авантурите. Гостите можат да уживаат во планинарење, прошетки низ природата и активности кои го исполнуваат телото и духот.

Ново на Охридско езеро: Дрвено буре за уникатен пикник престој

Во бурето ќе најдете брачен кревет и дополнителни поединечни кревети, што овозможува престој за четири лица.

Предлог викенд дестинација: Етно комплекс Македонско село за автентично доживување на Македонија

„Македонско Село“ е жив етно-комплекс каде традиционалната македонска архитектура, рачните ткаенини и вкусната домашна храна создаваат автентично доживување на нашето културно наследство.

Вила во Охрид со приватно џакузи идеална за романтични парови

За романтичарите кои секојдневно пребаруваат сместувања на Кајак.мк имаме нешто ново во нашата база. Станува збор за вила Дишлиевски која е лоцирана во срцето на Охрид и на само 30 метри од кејот на езерото и 500 метри од градот.

Овој рај е во Македонија: Се отвори планински комплекс со дрвени куќички и базен на Билино

Планински дрвени куќички во Македонија со базен на планината Билино.