05.10.2022
Јас сум првиот производител на ракија од јапонско јаболко во Македонија
Јас сум првиот производител на ракија од јапонско јаболко во Македонија
Ракијата можете да ја нарачате со достава до вашиот дом со еден клик ОВДЕ.
Денеска сакаме да ве запознаеме со Костадин Воданов, првиот човек во Македонија кој произведува ракија од јапонско јаболко. Костадин е дел од нашите програми за тим-билдинг патувања во регионот на Дојран. Покрај Мандрите на кои можете да ручате со вашите колеги, специјалитетите од печена риба на трска, југот на Македонија може да ви понуди и дегустација на разни алкохолни пијалоци.
Костадин Водванов вели дека идејата дошла сама по себе од желба да се создаде нешто ново. Во изминатите пет години експериментирал, а веќе минатата година со повеќе труд успева да со создаде идеалниот рецепт. Денеска тој има машина која го дроби и меле плодот, како му го преработува во смеса која подоцна одлежува.
Костадин својата ракија ја произведува во Стојаково. Од Богданци набавува обична јаболка, а има свои насади од 300 садници јапонско јаболко. Произведува ракија од чиста јаболка, од јапонска јаболка и микс од двете јаболки.
Производниот процес е сличен како и процесот на производство на други видови овошни ракии, од берењето, фрементацијата, дестијацијата, одлежувањето и се до додавањето на вкусови.
Костадин вели
дека вкусот е уникатен и дека добивал многу пофални зборови од своите блиски
пријатели и од купувачите.
Покрај пофалните зборови, Костадин веќе се закитил со неколку награди и признанија. Една од повеќето награди ја добил на манифестацијата „Чувари Традиције“ која се одржува во областа Апатин во северна Србија, настан на кој се промовираат разни ракии од повеќе земји учесници. Овде добива прва награда за најдобра „Лозова Ракија“.
Костадин од
денеска е дел од нашата база на Гастрономија, а сметаме дека дел од вас сака да
стапи во контакт со него.
Коментари
-
Љупче
08.12.2023 14:56
Здраво Костадин .поздрав до тебе и сака да те прашам нешто во врска со ракијата од јапонско јаболко ,може да ми кажеш на пример од еден казан од 120 килограми колку може да пушти ракија ,? Поздрав
-
Vera Egger
01.09.2023 04:51
Cestitki za idejata i postignatiot teud. Kade moze da se nabavi rakijata od Japonska jabolka?
-
Ubavka
08.10.2022 13:45
Bi sakala da probam od vasata rakija
Блог
Препораки
Прочитајте повеќе
Јас сум Борче Стојков и произведувам вино кој може да си го дозволи секој
Денеска ве водиме во селото Стањевци, селце кое брои само 40 жители. Селото е одалечено 40 километри од Свети Николе и е на надморска висина од 500 метри.
За првпат во Македонија: Се отвори Комитски Конак во село Плешенци
Комитскиот конак во село Плешенци е уникатна приказна која започна да се испишува.
Нова планинска куќа во село П’клиште
Станува збор за нов објект кој има концепт на планински дом, со опремени соби за ноќевање, заедничка кујна, дневна просторија за дружба и простран двор со изградена фурна.
Се отворија новите дрвени планински куќички во Крушево
Планинските крушевски конаци ги отворија своите врати за гостите на Кајак.мк.
Велешанецот Најдовски гради успешна пчеларска приказна
Kога пишуваме за велешанецот Благојче Најдовски, ни се испреплетуваат многу битни информации, бидејќи неговата животна кариера, љубовта кон земјоделието и животното секојдневие се толку многу испреплетени, што можеме да ви потврдиме дека тој и додека спие-работи.
Во Радишани се отвори нов ресторан со традиционална домашна храна
За скопјани и луѓето од околината кои бараат викенд гастро дестинации, треба да имаат до знаење дека во Радишани се отвори нов етно комплекс во кој се приготвуваат вкусни домашни локални јадења.