22.06.2022
Од карабина изградивме прекрасен ресторан на 1500 мнв
Од карабина изградивме прекрасен ресторан на 1500 мнв
Базата на Кајак.мк секојдневно си крчка со нови гастрономски дестинации кои ни привлекуваат се повеќе љубители на добиот залак на нашата платформа. Секојдневно ве запознаваме со нови домаќини и локални херои кои прават се од себе за да го развиваат локалниот туризам во нивниот крај. Денеска ќе ве запознаеме со Сашко Митовски, домаќинот на конакот „Калин Камен“ кој ги отвори своите порти за вистинските гурмани и патувачи.
Сашко ја сподели приказната за настанокот на конакот. Овој објект постои од 2002-та година како планинска карабина, но од јуни 2021-та до истиот месец наредната година овој објект ја добива својата нова надоградба и започнува да гункционира како ресторан кој нуди прекрасен поглед и вкусна храна.
Конакот е стациониран на 1500 метри надморска височина на Осоговските планини. За да стигнете до конакот треба да се упатите кон патниот правец до манастирот Св. Јоаким Осоговски, а по посетата на манастирот да продолжете нагоре кон врвот Калин Камен, каде попатно ќе го сретнете конакот. До манастирот можете да пристигнете и со автобуски превоз, но до конакот можете исклучиво со автомобили, мотори или други помали транспортни возила.
За оние кои ќе се одлучат да го посетат конакот, наша препорака е да го посетат и езерото кое се наоѓа погоре од конакот, а кое е одлично за уживање. Сашо вели дека гостите го сакаат ова место пред се поради природните убавини со кои избовилуваат Осоговските планини, зеленилата, дабовата, буковата и боровата шума и секако прекрасните ливади.
Што се однесува
до специјалитетите на куќата, овде ви препорачуваме да се нагостите со домашни
зелници, баница, пита под сач, качамак, месо подготвено на повеќе начини, како
и специјалитетите на куќата: Плескавица Калин камен, како и јунешкиот
бифтек.
Доколку сакате да стапите во контакт со домаќините и
извршите резервација, кликнете ОВДЕ.
Блог
Препораки
Прочитајте повеќе
Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки
Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.
Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот
Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.
Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија
Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.
Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции
Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.
Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој
Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.
Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер
Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.