03.07.2020

Се заљубивме во „Осоговски конак“ на Пониква

Се заљубивме во „Осоговски конак“ на Пониква

На само час и половина од Скопје и на 1650 метри надморска височина се наоѓа Пониква. Доволно позната туристичка дестинација во текот на цела година. Во зима лек за белите дробови, а преку лето чист воздух како лек за стресот.

Барајќи релаксиран викенд се со цел да заборавиме на напорната работна недела, се решивме да го посетиме „Осоговски конак“ на Пониква. Сме слушале многу од наши пријатели кои веќе биле таму, па затоа ни дојде и нам како идеја да го посетиме ова место.


Прво нешто што ќе ви падне на памет кога ќе го слушнете зборот „конак“ е традиција и историја. Можеме и да се согласиме дека ова место навистина го заслужува своето име. Пред се поради својата автентичност, а после се и поради љубовта кон работата на сопствениците коишто веќе години наназад го градат брендот.

Пониква сама по себе е прекрасна планина, нејзните убавини и прекрасните песјажи се нешто што е неминовно овде. Ладовина, мир, спокој и чист воздух е она што му е потребно на од најмладо до највозрасно лице.


Но тоа не би било доволно само на еден ден, па затоа ние ви препорачуваме да го одвоите викендот, па и повеќе денови доколку сте во можност за да уживате во одличната услуга која ја нуди конакот.


За престој и ноќевање, без сомнеж ви го препорачуваме конакот. Знаете зошто? Затоа што сите простории се уникатно опремени со етно елементи, но доволно модерни за да ви одговорат на сите потреби. Погледот од прозорците освојува. Па затоа замислете како вашето утринско кафе го пиете со планински поглед. Или пак за гурманите, замислете како овој автентичен македонски амбиент ви овозможува богата македонски трпеза, од дивеч до разновидни специјалитети од осоговското поднебје.


Сопствениците на комплексот „Осоговски Конак“ веќе ги отворија вратите и на апартманите и собите со кои располагаат. По најбезбедните протоколи за сместување, редовно дезинфицирање, обучен персонал и селектирана здрава храна. Што треба повеќе?


Апартманите на конакот се опремени со: брачен лежај, помошен лежај, парно грење  во зима, тв, сопстветно купатило, интернет и одличен амбиент.

Собите се опремени со: брачен лежај, сопствено купатило, тв, парно греење за во зима, интернет

Имаат обезбеден сопствен паркинг простор за возила.

Цените за ноќевање се: 600 денари во лето по лице, 800 денари во зима по лице поради грејната сезона

За деца од:

-0 до 3 години/ бесплатно

- 3 до 10 години / 50%

За повеќе информации можете да се јавите на: 078-567-123 
078-400-577


Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки

Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.

Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот

Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.

Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија

Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.

Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции

Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.

Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој

Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.

Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер

Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.