25.12.2021

Апартмани во Виница достапни во базата на Кајак.мк

Еј друштво патувачи. Тимот на Кајак.мк е среќен да ве информира дека од денеска ја надополнуваме нашата база со првото сместување во Виница кое може да го резервирате, а со тоа и да го истражете регионот и градот. 

Од Виничкото кале, градскиот музеј и паркот, па се до запознавање на нови локални херои кои може да ви го престават градот на еден поразличен начин. 


Foto: Mia.mk

Името Виница потекнува од зборот ВИНО, бидејќи подрачјето на Виница во минатото било познато по своите лозови насади. На теракотните икони пронајдени на локацијата Виничко Кале името на градот е запишано како Винеа или Винце.Според локалната легенда името настанало во период од неколку сушни години кога наместо со вода, куќите биле градени со вино.

Евлија Челебија во втората половина на 17 век, за ова мало место забележал: „Патувајќи четири часа низ гори и планини, пристигнав во Виница, познато место по големиот пазар на земјоделско-сточарски производи. Местото го викаат Јени-пазар (Нов-пазар)“. Поради овој голем и богат пазар со стока, кој инаку се одржувал секоја недела, Виница подолг период била именувана токму во белешките на Челебија.


Foto: www.progressive.org.mk

За оние кои сакаат да пешачат во околината и да ја истражат историската страна на регионот, треба да знаат дека во самиот град на Виница и во нејзината околина има доста археолошки наоѓалишта. Овде се:
Виницасредновековна населба
Пазариштенаселба од римското време.
Виничко кале, утврдена населба од доцноантичкото време.
Горицанаселба од доцноантичкото време и старохристијанска базилика.
Иланекропола од железното време.


Домаќинот на апартманите Ангел вели дека апартманите се идеални за луѓе кои сакаат да останат на краток но и на подолг период во градот. Во нив може да се сместат од фамилии до пар од двајца. Во околината на апартманите може да се најдат ресторани, пицерија, кафулиња и супермаркет. 

Доколку сакате повеќе информации за сместувањето, фотографии и цена кликнете ОВДЕ.

Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Уникатна викендица во Маврово која е достапна за изнајмување

Среќни сме што денеска објавуваме уште една уникатна викендица на Маврово која може да ја резервирате преку нашата платоформа.

Правам домашни сапуни, занает кој го наследив од мојата баба

Ваква скромна позитивна приказна има нашата локална хероина Даниела која веќе со години наназад произведува домашни сапуни по “тајниот рецепт“ на својата мајка и баба.

Правиме сè за Пониква да го добие заслуженото внимание

Денеска сакаме да ве запознаеме со човекот кој неуморно работи за промоција, оддржување и изнајмување ски опрема и инструктори на Пониква.

Изградивме наша ски патека во Подмочани долга 120 метри

Патеката се наоѓа во населеното место каде во непосредна близина поминува регионалниот пат кој води до туристичките езерски летувалишта и граничниот премин „Маркова Нога“.

Планинска куќа во Ниже Поле идеална за цела фамилија

Вила во Ниже Поле

Сигурно некој дедо кришум ми ја намачкал устата со вино

Малите бутик винарии и индивидуалците кои произведуваат вино и ракија се новиот предизвик за туризмот во Македонија.