06.06.2020

Версај ги отвора вратите за посетители

Версај ги отвора вратите за посетители

Версај, еден од најпосетуваните замоци во светот, се отвора денес по повеќе од 82 дена карантин, кој нанесе огромна економска штета на ова култно место во Франција, особено поради отсуството на американските и азиските туристи кои сочинуваат 30 проценти од посетителите.

Имено, пред воведувањето мерки за изолација, Версај заработи 87% од своите средства преку самофинансирање, од кои дури 70 проценти биле приходи од билети.

Од осум милиони посетители годишно, 80 проценти доаѓаат од странство, така што моделот за економско финансирање се распадна целосно за време на мерките за карантин.


„Министерството за култура е свесно дека Версај, како и Лувр, треба да бидат поддржани од државата затоа што во одржувањето на палатата се вклучени 68 различни компании, вклучително и оние кои се занимаваат со специјализирани занаети, како што се мали свилени компании од Лион“, објаснила директорката, Кетрин Пегард.

Таа кажа дека на секој час градините, огромниот парк и замоците на Трианон и Марли ќе можат да ги посетуваат 500 посетители, што значи дека ќе има вкупно 4.500 на ден.

Резервацијата на билетите и носењето маска е задолжително за сите посетители на возраст над 11 години. Секој ќе мора да оди наоколу замокот во една насока за да се избегне разминување.

Дваесет години по невремето што го опустоши прекрасниот парк на замокот Версај, оваа година акцентот е ставен токму на неговото обновување.

Извор:mtm.mk

Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки

Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.

Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот

Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.

Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија

Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.

Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции

Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.

Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој

Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.

Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер

Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.