11.11.2020

Како шумата и еко храната го намалуваат стресот?

Како шумата и еко храната го намалуваат стресот?

Ноември е месец кога на нашиот организам му е потреба голема количина на витамини, пред се поради падот на температурите, тмурното сонце и лошото расположение кое го предизвикува пандемијата која се уште и пркоси на човечката реалност.

За оние кои постојано ги читат нашите совети за како да го лимитираат стресот во овој период од годината, сигурно забележуваат дека Кајак.мк постојано се држи на патувањата и здравата храна. Во моментот за жал, светските патувања ни се ограничени, границите затворени, па затоа се задржуваме на патувањата во нашата земја.

Пред извесен период ве запознавме со приказната на „Мелем од вкусови“ кои произведуваат специјалитети од здрави еколошки плодови, кои плодови претежно растат на македонска почва. Нашиот интерес да ги запознаеме овие жени кои вложуваат во здравата исхрана беше голем, а сега ни драго ни е што можеме да ви зборуваме за нив и нивните здрави производи.

Пред да појдете на еднодневен пикник на дел од локациите кои секојдневно ги трубиме, размислете што би понеле за јадење?

Важноста на здравата храна која ќе ја конзумирате „горе“ е исто толку важна како и физичката активност. Доста здрави ланч пакети може да се најдат во „Мелем од вкусови“, а како наш совет за овој месец неизбежни би биле семките од тиква и јаткастите плодови, како и свежата тиква полна со витамин Ц. 

Доста добра комбинација со планина е сендвичот со урда и семки од тиква, како и бомбиците со ореви. 

За здрав и активен викенд, тие приготвуваат здрави сет бомбици во чиј состав има оревот кој има голема количина на антиоксиданси. Повеќе информации за нарачка на овие бомбици можете да добиете на: 075 285 226

За ноември кој е особено важен месец за подигање на свеста на машкото здравје, овде е и салатата Фантазија која тие ја приготвуваат. Како и за бомбиците, така и салатата можете да ја нарачате на: 075 285 226

Салатата содржи органска тиква, свеж плод кој се соодвестува со месецот ноември. Тиквата е еден од најпознатите извори на бета-каротин, моќен антиоксидант кој го дава портокаловото овошје и зеленчук со своите живописни бои. Во ова храна присутни се цинкот и аргининот. 

Цинкот е многу важен минерал, кој што учествува во многу процеси во организмот. Како и другите минерали, така и цинкот треба да се консумира редовно преку исхраната или како додаток. Тоа му помага на организмот да функционира правилно и лесно да се бори против болести.

Кога сме пак кај кратки дестинации кои вреди да ги посетите, за оние коишто живеат во Скопје, наша совет дестинација за едноневна активност ви ја препорачуваме Спировата Колиба. 

Фото кавер: Darko Sahpazov Drone Travelogues

Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки

Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.

Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот

Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.

Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија

Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.

Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции

Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.

Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој

Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.

Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер

Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.