03.03.2021

Животот ме научи да се пронајдам како туристички водич во Охрид

Животот ме научи да се пронајдам како туристички водич во Охрид

Пролета не е пролет ако не го посетите Охрид. Март е месецот кога се најавува новата сезона и кога сонцето се повеќе привлекува туристи во градот. Ние денеска разговаравме со Ива Николоска која работи во Општина Охрид во делот за поддршка на градоначалникот, а која е лиценциран туристички водич за Охрид и регионот.


Ива живее и создава во Охрид. Таа е страсен љубител на нејзиниот роден крај кој секојдневно го козумира како добро „Мешеишко вино“ (вино од регионот). Она што ја натерало да стане водич е потребата да ги пренесува нејзините доживувања на гостите кои доаѓаат овде.


Вели дека кога се работи со љубов и посветеност кон работата резултатите се повеќе од очигледни. Николоска ни ја споделува првата тура која ја реализирала само неколку дена по добивањето на лиценцата за водич, а групата и била брачен пар од Италија. На она што таа ќе се сеќава се воодушевувањата што ги имале италијанците кон ренесансното сликарство на Михаил и Евтихиј Астрспа од раскошната Св. Богородица.


Ја запрашавме како се одвивале останатите групи. Добивме одговор дека најголем предизвик и била мешаната тура од теолози од Англија, Полска, Бугарија, Турција и Чешка кои тури имале акцент на шаренилото на религиозните објекти и високото ниво на духовна енергија која луѓето отворено и ја признавале дека ја чувствуваат.

Македонија ја доживуваат како ковчег со златен накит најден на дното од некое море, вели Ива. Скриена убавина е таа пради која повеќе доаѓаат, а тоа ги примамува да се вратат и по втор пат.


За Николоска најважно до се е туристите во Охрид да добиваат комплетно сетило за градот и вистинско гастрономско доживување. Разликата на турите со туристички водич е огромна, тоа дава сосема нова димензија. Сликовито прикажување на историските факти, љубовни трагедии, среќни завршетоци и сето тоа надополнето со многу храна. За неа многу важно е да се акцентираат и изработката на филигранскиот накит, охридскиот бисер, производството на хартија и печатењето со Гутенберговата преса на стари црковни ракописи и икони, изработка на накит со македонски рубин и така натаму.


Таа е среќна што се пронашла во ова професија и најсреќна е после секоја успешно завршена тура. Таа ги охрабрува домашните туристи да ги ангажираат туристичките водичи бидејќи ќе бидат пријатно изненадени и многу побогати.  

За крај на разговорот Ива ни го поставува прашањето: Дали сте слушнале за Момата во близина на Прилеп?

Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки

Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.

Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот

Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.

Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија

Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.

Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции

Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.

Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој

Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.

Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер

Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.