12.02.2021 10:57

Успеавме и го скршивме мразот: Имавме одличен активен викед!

Снегот не ги плаши велосипедистите во Македонија да ја реализираат својата замислена агенда. Јорданчо Цветановски и Коста Шимбов реализираа уште една дводневна велосипедско- планинарска тура од Скопје преку Попова Шапка па се до Титов врв.

Дека Македонија е прекрасна туристичка дестинација, говорат фотографиите кои се направени на турата.

Нивната тура како и обично започнува од Скоје, од каде со велосипедите тргнуваат кон скијачкиот центар Попова Шапка. На Попова Шапка ноќеваат во ресторанот Конак, а веќе наредниот ден тргнуваат во одлична авантура.


Неделата наутрото по зимската патека тргнуваат кон Титов врв, а на турата им се приклучува и Благоја, кој е исто така голем љубител на планинарењето. Поради пријатното време, сметале дека немаат потреба за дерези, вели Јорданчо и очекувале добри услови за планинарење.


Но игнорирајќи го она што веќе на сите нам во Македонија ни е сосема јасно, дека планината го менува своето „расположение“ на секои половина час, започнал ветерот да им се придружува.


„Забавата“ на почетокот била со 40 километри на час, па 50 и пред самиот врв да достигне ветер и до 70 километри на час.

Со самото искачување на врвот, успеале да влезат во кулата на Титов Врв, каде прават 40 минути пауза за кафе и оброк, а во меѓувреме Благоја со специјален апарат за мерење на брзината на ветерот забележал дека надвор дува со 76 километри на час.


За враќање назад, дрезгите им биле задолжителни.


Враќањето назад било доста претпазливо. Облечени како космонаути и со внимателно газење се спуштале кон Попова Шапка. Ветерот ги придружувал се до Попова Шапка од каде се качуваат на своите велосипеди и се враќат назад кон Скопје.

Стојанче вели дека имале и многу поинтересни патешествија, но ова е негово прво искуство на Титов врв во вакви зимски услови.

За еден викенд тие со велосипедот поминале 130 километри со 1800 метри елевација.

Додека планинарењето е измерено со 22 километри и 2000 метри елевација. 

Прочитајте повеќе

Резервирајте шармантна традиционална македонска куќа со поглед кон Радика

Во селото Јанче, со векови наназад, традиционалните македонски куќи се реновираат од страна на локалното население, користејќи локални камења, дрва и еспертиза од локалните стари чувари на тајната за шармот на куќата.

Вила на Пониква за луѓето кои “мразат“ луѓе

Има патници кои бараат начин како да одморат глава од луѓе. Таквите барања тимот на Кајак.мк ги разбира бидејќи знаеме колку е важно патувањето во намалувањето на стресот и колку секој чека да отпатува некаде за да го искористи своето слободно време.

Кампуваме низ цела Македонија, секој авантурист може да ни се придружи

Пролетта ни тропа на врата, југот на Македонија веќе е прилично зелен, а желбата да се скокне во вода се повеќе расте. Март е месец на двоумење! Дали утре ќе падне нов снег или ќе блесне јако сонце. Но како и да е, Македонија започна да се буди од зимскиот сон.

Животот ме научи да се пронајдам како туристички водич во Охрид

Пролета не е пролет ако не го посетите Охрид. Март е месецот кога се најавува новата сезона и кога сонцето се повеќе привлекува туристи во градот.

Започнавме со една икона за подарок, а сега имаме огромен број резбарски дела

Кога сме кај туристичките приказни од луѓето кои прават мали нешта со огромно значење во развојот на туризмот, тимот на Кајак.мк се одлучи месец Март да го посвети на жените хероини кои творат во Македонија.

Нашиот еколошки пчеларник е доказ дека Македонија е навистина медена земја

Време е да почнеме да размислуваме околу пролетните патувања. Многу наскоро ќе се пробуди животионскиот свет во Македонија, а со тоа се пробудува и нашата желба за активно патување.