31.07.2020 12:42

Македонска убавина: Изворите на реката Бабуна

Марко Џамбазоски или за сите познат по инста профилот @markodzambazoski

За сите љубители на шумата и зеленилото, ви ја препорачуваме еднодневната предлог дестинација „Изворите на Бабуна“. Се наоѓаат во пазувите на планината Јакупица, во областа наречена Азот.


До нив се стига по патеката која на самиот почеток има и информативна табла на која стои и јасно предупредување, „Пешачењето кон изворите да не се изведува во зима, доцна есен и рана пролет“. Планината Јакупица, каде се наоѓаат изворите на Бабуна, е речиси недопрена од човекот.


Тие што сепак ќе се решат да ги видат и да се напијат вода од изворите, треба да се подготват за неколкучасовно пешачење. Патот почнува од рибникот кај селото Нежилово, во месноста Азот. Доколку патувате од Скопје, до селото со автомобил се пристигнува преку Велес и Богомила.


Дали можеби сакате еднодневно капење во Струга со традиционална вечера во Вевчани? Кликнете ОВДЕ за повеќе инфо!

Прочитајте повеќе

Туристите го претворија Охрид во депонија

На фејсбук денеска осамнаа многу фотографии од утиринските часови во Охрид, на кои јасно се гледа дека има многу отпад. На социјалните мрежи реагираа многу лица. Ивор Мисковски чија фотографија ја преземамвме пишува

Од Валандово на Плавуш: Локално зеленило за досадни викенди

Ова верско светилиште се наоѓа во еден живописен предел на планината Плавуш, северозападно од Валандово, расположено во тишината и спокојот на природата, на чија убавина најповеќе се воодушевува окото на намерникот, на љубопитникот.

И ова е во Македонија: Селото Зовиќ магнет за авантуристи

Запознајте го мариовскиот регион, односно едно од најпопуларните села, селото Зовиќ.

Предлог за 2ри Aвгуст: Беловиште- тетовскиот рај

Јулија Финдаковска испрати фотографии од Беловиште- Тетовско. Таа вели дека го посетила ова место за првпат во својот живот и за него заклучува дека е вистински рај.

Во Македонија има хотел кој плени со охридска архитектура

Хотелски комплекс „Десарет“ - Пештани, дело на архитект Пантелеј Митков. Еден од бисерите на македонската хотелска архитектура од XX век, граден од 1971 - 1973 г., отворен 1975 г., со дополнителен анекс од 1984 г.

Има ли Истанбул свои песочни плажи?

Знаејќи ја бројката на луѓе коишто живеат во Истанбул, понекогаш си го поставуваме прашањето „оти“ овие луѓе се решиле да живеат во град кој постојано расте.