31.07.2023
Скопјанецот Драшко Колев веќе две години се заминава со изработка на масивно квалитетно дрво
Скопјанецот Драшко Колев веќе две години се заминава со изработка на масивно квалитетно дрво
Кога приказните за локалните херои ќе ве мотивираат да отпочнете да го работите тоа што ве исполнува, барајте начин како да прочитате уште една нова приказна. Колку повеќе мотивирачки приказни ќе прочитете, толку полесно ќе сфатите дека вашето слободно време после работа, може да биде нова можност да заработите дополнително од едно обично хоби.
Во екот на летната сезона нема ништо подобро од тоа да
раскажеме збор два за Драшко Колев, скопјанецот кој стои позади брендот „Kolev
Rustic Wood“ а кој повеќе од 2 години сериозно се занимава со изработка на масивно
квалитетно дрво.
Драшко ги раскажа своите почетоци и вели дека дрвото и
дрвените предмети отсекогаш му биле идеални предмети му го разубавуваат домот и уште од млади години покажал интерес за тоа како да изработи
нешто за своја душа.
Со тек на времето и со усовршувањето на резбата, делата на Колев станале привлечни и за неговите блиски пријатели кои барале од него да им изработи предмети за во домот.
Со тек на
годините Колев добива мотив да отпочне да сериозно да се занимава со преработка
на дрвото, а како најсила поддршка за вакиот чекор ги потенцира неговите
пријатели кои го препознале квалитетот на неговата работа.
Драшко вели дека
сам започнал да ја развива професијата, никој од неговото семејство немало претходно искуство поврзано со
преработка на дрво. Тој се сеќава дека на самите почетоци гледал и учел нови
работи од интернет, а додава и
дека “крадел“ знаења од локалните столари.
Денеска, неговите најпродавани предмети се масите, клуб масичките, даските за сервирање и разни друштвени игри. Најчесто користи орев за изработка на предметите, бидејќи како што вели тој има доста интересен дизајн, но се случува да користи и даб, цреша, дрво од костен и така натаму.
За дрвото од костен вели дека е доста применувано во ова дејност
поради неговата мекост при преработката. Околу времето на изработка, Драшко
вели дека зависи од финалниот изглед на предметот и каква ќе биде неговата
намена, а исто така зависи и од тоа дали предметот ќе добие епоксидна смола
која се нанесува и во неколку фази.
Колев, кој воедно е дипломиран машински инженер, вели дека ќе
продолжи да се надоградува и да учи и дека нема да застане овде.
Тимот на Кајак.мк ги поддржува ваквите локални херои кои создаваат
мали нешта од огромно значење. Доколку сакате да стапите во контакт со Драшко
чувствувајте се слбодни да му јавите на: +38971767557
Блог
Препораки
Прочитајте повеќе
Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки
Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.
Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот
Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.
Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија
Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.
Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции
Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.
Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој
Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.
Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер
Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.