31.07.2023

Скопјанецот Драшко Колев веќе две години се заминава со изработка на масивно квалитетно дрво

Скопјанецот Драшко Колев веќе две години се заминава со изработка на масивно квалитетно дрво

Кога приказните за локалните херои ќе ве мотивираат да отпочнете да го работите тоа што ве исполнува, барајте начин како да прочитате уште една нова приказна. Колку повеќе мотивирачки приказни ќе прочитете, толку полесно ќе сфатите дека вашето слободно време после работа, може да биде нова можност да заработите дополнително од едно обично хоби.


Во екот на летната сезона нема ништо подобро од тоа да раскажеме збор два за Драшко Колев, скопјанецот кој стои позади брендот „Kolev Rustic Wood“ а кој повеќе од 2 години сериозно се занимава со изработка на масивно квалитетно дрво.

Драшко ги раскажа своите почетоци и вели дека дрвото и дрвените предмети отсекогаш му биле идеални предмети му го разубавуваат домот и уште од млади години покажал интерес за тоа како да изработи нешто за своја душа.

Со тек на времето и со усовршувањето на резбата, делата на Колев станале привлечни и за неговите блиски пријатели кои барале од него да им изработи предмети за во домот.


Со тек на годините Колев добива мотив да отпочне да сериозно да се занимава со преработка на дрвото, а како најсила поддршка за вакиот чекор ги потенцира неговите пријатели кои го препознале квалитетот на неговата работа.

Драшко вели дека сам започнал да ја развива професијата, никој од неговото семејство немало претходно искуство поврзано со преработка на дрво. Тој се сеќава дека на самите почетоци гледал и учел нови работи од интернет, а додава и дека “крадел“ знаења од локалните столари.

Денеска, неговите најпродавани предмети се масите, клуб масичките, даските за сервирање и разни друштвени игри. Најчесто користи орев за изработка на предметите, бидејќи како што вели тој има доста интересен дизајн, но се случува да користи и даб, цреша, дрво од костен и така натаму.


За дрвото од костен вели дека е доста применувано во ова дејност поради неговата мекост при преработката. Околу времето на изработка, Драшко вели дека зависи од финалниот изглед на предметот и каква ќе биде неговата намена, а исто така зависи и од тоа дали предметот ќе добие епоксидна смола која се нанесува и во неколку фази.

Колев, кој воедно е дипломиран машински инженер, вели дека ќе продолжи да се надоградува и да учи и дека нема да застане овде.

Тимот на Кајак.мк ги поддржува ваквите локални херои кои создаваат мали нешта од огромно значење. Доколку сакате да стапите во контакт со Драшко чувствувајте се слбодни да му јавите на: +38971767557

Leave a Comment

Read More

New Aparthotel in Zlatibor „Zlatiborske Terase“ is available on Kajak.mk

Welcome to another new aparthotel in Zlatibor which is officially a part of the world of Kayak.mk starting today.

These mountain wooden cabins are located in Macedonia, and they have an open pool

In the heart of untouched nature, just fifteen kilometers from the urban flock of Skopje, there are six peaceful oases made of wood—modern cabins that promise rest for the soul and body.

In Macedonia, there is Plevena that welcomes everyone with homemade local food

"The ethnographic household 'Plevena,' managed by the Mickoski family, is not just a place where you can rest from everyday duties, but a space where every visitor becomes part of the community and rural life."

We organize picnic events by the Treska River near Matka, Macedonia

Местото се наоѓа крај село Шишево, одвоено од секојдневната бучава и гужва. Располага со две зелени дворчиња на самиот брег на реката, идеални за одмор и уживање.

We are organizing SUP tours on Lake Ohrid: Nature, clean air, and adventure

Everything You Need for a Perfect Day To make your experience carefree and comfortable, all tours include drinks such as energy drinks, water, and fruit. You just need to bring your adventurous spirit and a desire to explore.

We are organizing pottery workshops in Skopje

Behind this wonderful pottery studio stand young creative people who have decided to pour their passion for art into this corner of Skopje.