30.09.2020

Како изгледа една уредно средена вила на Маврово

Како изгледа една уредно средена вила на Маврово

Многумина од читателите/патници на Кајак.мк со кои стапивме во контакт, бараат удобни, луксузни а сепак автентични сместувачки капацитети како во Македонија, така и надвор од неа. Нашит туристички сервер во моментот се фокусира на промоцијата на приватните сместувачки капацитети кои ги изнајмуваат македонци на интернет серверите. 

Една таква уникатна дрвена “куќа“ на Маврово е и “Lodge House Mavrovo“ која Мартин ја изнајмува на AirBnb. Во описот стои дека ова куќа е идеална за одмор во текот на цела година. Таа се издава на краток или подог престој.

Премена е со Wi-Fi, кабловска, сите кујнски апарати, машина за миење садови, машина за перење и многу други работи.

Куќата има систем за греење на сите соби. Она што е можеби доста впечатливо е каминот на дрва, кој е уникатен за во текот на ладните месеци. Вилата има на располагање велосипед за време на целиот престој. Камена скара во градината, заедно со маса со 8 столчиња. Градината има совршен поглед кон езерото, како и балконите. Надворешниот изглед е дрвен. 

Куќата на AirBnb има оценка 5, а во коментарите има само пофални зборови за Мартин и неговото семејство. 

Како што ни надоаѓаат студентие денови, така и се повеќе се шират темите за зимен туризам. Затоа Маврово годинава ќе биде доста атрактивна локација. 

Маврово е познато по еден од нај убавите ски центри во Македонија ски центарот “Заре Лазаревски„ кој е сместен на падините на планината Бистра. Прекрасното Мавровоско езеро опколено со високи и убави планини нуди одлични можности за туристите кои ќе одлучат зимскиот одмор да го поминат тука. Она со што располага ски центарот како и услугите кои ќе ги добиете тука се следниве:

-Единаесет ски-лифтови и три жичари со вкупна должина од 5.700 м. и капацитет од 11.100 патници на час.

-Можност за скијање на висина од 1.255  до 1860 метри надморска височина

-Професионална подготовка на патеките со помош на 6 ратраци

-Должина на скијачките патеки под жичарниците 5.000 м. и должина на ски ливтовите од 10.000 м.

-Осветлени и озвучени патеки – ноќно скијање од 19 ч. до 24 ч.

-Кафе барови ( бачила) долж ски патеките на планината Бистра

-Ски патрола, амбулантна моторна санка и други моторни санки, машина за правење вештачки снег

-Просечна снежна покривка – 70 см.

-Ски сезоната може да започне во ноември и да заврши најдоцна до април

-Ски школа во која работат врвни ски инструктори

ПРОЧИТАЈТЕ ПОВЕЌЕ: 

Најдобрите вили на Маврово достапни за резервирање: Вила Ризанди



Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки

Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.

Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот

Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.

Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија

Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.

Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции

Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.

Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој

Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.

Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер

Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.