22.02.2020

Одбројуваме: Прво место кое мора да го посетите пред да биде доцна!

Одбројуваме: Прво место кое мора да го посетите пред да биде доцна!

Морето во кое никогаш неможеш да потонеш, колку и да не знаеш да пливаш се најде на листата на најзагрозени места. За Мртво Море се вели дека е најсоленото место на Земјата. Тоа е центар на многу истражувања и испитувања поврзани со медицината. 

Во изминатите 40 години, ова море е оштетено од ископувањата и производството на минерални козметички компании, но дури и од земјоделците. Поради големото количество сол, многу компании производители на сол, постојано вршат ископувања на морето. Со тоа ова море изгуби една третина од својата површина. Да бидат работите уште полоши, се појавуваат огромни дупки каде водата се повлекува. Водата се одалекува од првичното крајбрежјето по околу три метри годишно, што се претставува дека за помалку од 50 години ова море ќе го снема.


За оние кои што ги интересира повеќе ова солено езеро е послано на 416 м под нивото на морето, на крајот на долината на реката Јордан, во северниот дел на големиот расед. На некои места длабочината на Мртвото Море е 400 м, што значи дека тоа се наоѓа на 0.8 км под нивото на морето. Опкружено со голи јудејски ридови од западната страна и висорамнината на библиските градови Моаб и Едон на исток, Мртвото Море се протега по долината и има должина од 80 км. Полуостровот Ел Лисан (што значи „јазик”) го дели морето на два дела: северниот е поголем и подлабок, а во јужниот се сконцентрирани солените столбови. Тие дебели наслојки почнале да се формираат пред повеќе од 2 милиони години.



Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки

Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.

Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот

Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.

Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија

Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.

Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции

Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.

Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој

Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.

Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер

Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.