14.02.2020

Кој е најевтиниот начин да патувате низ Европа?

Кој е најевтиниот начин да патувате низ Европа?

Патувањето со воз е лесно и евтино во Европа, посебно доколку сте студент. Филип Баун, блогер, патувал ширум стариот континент еден месец. Во овој период наишол на проблеми, но тој бил најдобриот месец во неговиот живот, пишува тој на својот блог, пренесува факултети.мк

Иако патувал на буџет, пропуштил некои трикови со кои можел да заштеди уште повеќе. Сега пишува за она што би го направил различно доколку тргне да истото патување.

За почеток, тој порачува трошење на поголемиот дел од патувањето на исток и одбегнување на туристичките замки и скапите делови од западна Европа. Според него, тој пропуштил голем дел од Хрватска и доколку би одел повторно би го посетил Дубровник, а би поминал ноќ и во Загреб.

Во врска со патувањето од Лондон до Брисел или Париз, тој препорачува користење автобус наместо авион бидејќи е поевтино и полесно.



Зборувајќи за храната, Баун наведува дека оброците се најголем проблем за паричникот. Најефикасен начин на преживување е инвестирање во леб, месо и јаткасти плодови од супермаркетите. Понекогаш, кафулињата и рестораните имаат поволни можности, но тоа се случува ретко.

Иако на буџет, патувањето треба да создаде незаборавни искуства. Баун одбира активности кои се евтини, но вреди да се видат. Меѓу нив е кајакарењето во Хрватска, посета на Циришкото Езеро и веслање во Блед.

За повеќе од одисејата на Филип ширум Европа посетете го неговиот блог.

Текстот е преземен од: https://www.fakulteti.mk/news/15-04-10/najevtiniot_nachin_za_patuvanje_niz_evropa

Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки

Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.

Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот

Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.

Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија

Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.

Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции

Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.

Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој

Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.

Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер

Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.