26.08.2021

Селото Блатец: Идеално место за активен туризам

Понекогаш она кое го бараме надалеку, успеваме да го најдеме токму во својата околниа. Тоа и се случи при посетата на преубавиот Блатец од страна на Ана Мариа Павлова.


Иако знаевме за ова село, првпат се одлучивме вистински да го посетиме, разгледувајќи ги манастирите, водопадите и вештачкото езерце. Фотографиравме секаде каде што застанавме бидејќи глетките беа навистина извонредни-почнувајќи од сокриениот водопад до кој моравме да пешачиме заради неговата локација.


Местото изгледаше како мини оаза,обраснато со дрвја и растенија околу водата. Температурата веќе беше пониска заради сенката од дрвјата и конечно можевме да воздивнеме од жештината на летото.


Следната локација беше воденицата која функционираше преку струењето на водата под неа. Бевме изненадени од целиот тој процес како и од реализацијата дека ова е можеби едно од многу ретките места каде што можеме да го набљудуваме мелењето одблизу.


Потоа го посетивме она кое ние го нарековме „езерце”. Влеговме во водата и не можевме а да не и се восхитуваме на планината Плачковица која заедно со езерцето изгледаше извонредно. По кратко пливање ни се придружија и други локални луѓе и животни, правејќи ја нашата авантура уште толку по интересна.


За крај, посетивме познаници во една од куќите од селото завршувајќи го денот со домашна ракија и органски зеленчук. По неколкуте објави за селото на социјалните мрежи, и други беа воодушевени и поттикнати да го посетат местото.

Ана Мариа вели дека нејзини пријатели тоа го направиле уште следната недела, а тие секако не ја пропуштиле шансата повторно да ги посетат овие убавини заедно со нив.


За оние кои не слушнале за ова село, Блатец се наоѓа во село во Општина Виница, оддалечено 10 километри од градот Виница. . Лежи во северното подножје на планината Плачковица, на работ меѓу планинската падина и благо наведнатата езерска површина од некогашното Виничко-Кочанско езеро на надморска височина од 710 метри. Расположено е од двете страни на реката Блатешница. Бидејќи езерската површина на која лежи Блатец е благо наведната, оддалеку куќите изгледаат една над друга.

Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Вила со базен, тениско игралиште и огромен приватен имот

Вила со базен во Шупли Камен

Уникатна вила недалеку од Скопје: Побегнете за миг

Сместување во околината на Скопје

На 25 години отворив моја градина, а со душа чекам да си купам коза

Станува збор за Филип, млад и амбициозен земјоделски инженер кој е посветен на градинарството и цвеќарството, поет за деца и за возрасни со пет објавени книги и препреви на други јазици.

Дрвена скриена колиба со камин достапна за изнајмување

Недалеку од Скопје, се наоѓа вила Зердин Дуб која е со капацитет од 6 до 8 лица. Домаќинот Саше ни вели дека имотот на вилата е целосно заграден и им гарантира приватност на гостите.

Апартмани во Пештани идеални за цела година

Сместување во Пештани

Пораснавме во Сиднеј, но се одлучивме за фарма во село Зрзе

Нашата фарма за кокошки на отворени пасишта ни дава мотив да растеме