13.07.2020
Фросина раскажува: Излет во Беловиште е како етно-ресторан во природа
Фросина раскажува: Излет во Беловиште е како етно-ресторан во природа
На 1 час од Скопје, во тетовската општина Јегуновце, има место совршено за викенд прошетка. За мене тоа е мал рај во природата со прекрасен водопад и шума. За оние кои преферираат етно ресторани во природа, тоа би било вистинско место за селски туризам.
Штом ќе го забележите патоказот за Вратница, свртете лево. Ќе ве сретнат типични стари куќи, сите во ист стил, ама незапуштени. Луѓето живеат таму, се чини мирен, и под конец среден живот. Домаќини, колку што може да се ѕирне од кола, преку нивните огради. Патот, е угорничав и тесен, но google maps, ќе ве однесе безбедно.
По патот до водопадите ќе ве сретнат неколку ресторани. Не може, а да не се забележи доброто око на угостителите во селото, бидејќи рестораните се уредени во согласност со амбиентот и со многу зеленило. Сигурно ќе посакате, да направите барем кафе пауза во некој од нив.
Најгоре на крајот на патот, има земјен паркинг, но нека не ве чуди ако не можете да најдете паркинг место. Оттаму десно, на височинката има лулашки за деца, а право по патот почнува шумата. На почетокот на патот има базени, кои сега не работат. Патеката потоа води до железен мост, преку кој се доаѓа до манастирот св. Јован.
Во дворот на манастирот има десетина маси со клупи, на една можат да се сместат и до десет луѓе. Има и чешма за вода, да си ги измиете садовите. Ако тргнете на баш фамилијарен излет, тука ги има сите услови, освен тоалетот, кој беше многу запуштен, јас не можам да најдам ниту една друга забелешка.
Над манастирот е водопадот, бучен, тече во полн сјај. Пристапно е да се слезе по карпите и да се сликате покрај течението на водата, на пристојна висина, и да си го задоволите авантуристичкиот дух, или нагонот, да се види, глетката од таму.
Сепак, побезбедно е да си седнете горе на клупата, ако е слободно, или да продолжите уште малку нагоре, да преминете преку камењата од другата страна на водата, каде што затековме излетници кои ги закачиле лулашките, понастрана од собиралиштето на излетници, кое во главно, е околу црквата. За тие што сакаат да планинарат, на еден час, од беловишкиот водопад, имало уште поголем водопад.
Вреди да се посети! Не заборавајте да го соберете отпадот, по себе. Да ја зачуваме природата, кога веќе не можеме да направиме повеќе за неа!
За авторот: Фросина Елисковска е млад и страсен љубител на патувањето. Таа раскажува за места кои се доста непознати за сите нас. Внимателно читајте ги нејзините препораки.
Блог
Препораки
Прочитајте повеќе
Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки
Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.
Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот
Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.
Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија
Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.
Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции
Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.
Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој
Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.
Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер
Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.