06.10.2020

Имам нешто да ви кажам за Кападокија

Имам нешто да ви кажам за Кападокија

Тимот на Кајак.мк започнува да ги контактира сите оние кои патувале во време на корона пандемијата и да споделува со вас искуства и совети за тоа како е да се патува сега. Запознајте се со Драги Јанев, кој месец септември беше во посета на Кападокија. 

„Здраво јас сум Драги Јанев. За сите кои во наредниот период планирате да ја посетите Кападокија или размислувате се уште за тоа, сакам да ви ги споделам моите впечатоци за ова место. Почетокот на септември бев во посета на Кападокија. Летот ми беше со Туркиш Еирлајнс од Скопје до Истанбул, а од Истанбул до Кајсери. Доста безбеден лет, се следат протоколите, аеродромите се прилично празни. Маските се задолжителни во авионот ако не ја носиш те опоменуваат, а храна не се служи во авион поради безбедносни причини“.

Аеродромот во Кајсери е прилично празен, а Гјореме за разлика од минатите години, според тоа што ми го зборуваа локалните жители е со слаба раздвиженост. За мене тоа е фантасичен момент за шетање и престој.

 Јас бев сместен во хотел кој е комбинација од пештерски хотел и класичен. Сакав да ја почуствувам автентичноста, но не и да одам во крајни екстремни варијанти за да бидат сместен во пештерите. Но сепак не велам дека се лоши, има луѓе кои тоа го сакаат.

Јас им препорачувам на сите коишто се во можност да ја посетат Кападокија и дефинитивно да летаат со балон. Во кошницата на балонот бевме 16 лица. Цената по лице е од 100 евра нагоре.

Летот започнува од 04:30 рано наутро пред да изгрее сонцето. Фантастична глетка е да се виде како полетуваат сите балони од иста долина, наспроти црвената долина. Час и половина ни траеше летањето, се додека изгрева сонцето. Тоа е фантастично. Највисока надморска височина која ја достигнавме беше 1100 метри и не е мала височина. Овде ќе ги направите дефинитивно вашите најубави фотографии.

Мене ми беше интересен и процесот на полнење и празнење на балонот. Тоа го прават пред тебе. Она што е доста интересно да напоменам е дека сите мислевме оти балонот ќе слета на земјата но, сепак не очекувавме да слетaме на камион. Додека слетувавме надоле гледавме како движат мини камиони и постојано не набљудуваат каде ќе слетаме, за на крај да завршиме со нашата кошница на нивната приколка.

(Antonio Lainez)

Она што е интересно и им го препорачувам на сите е да ја истражат колку што можат повеќе сета околина. Они кои се љубители на планинарењето ќе им се допадне идејата да искористат цел ден пешачејќи низ долините кои нудат природни скултури создадени од ветерот и песокта.

Задолжително да понесат вода со себе, а и добри патики. Тоа го знаат сите кои се љубители на шетањето. Лека закуска, вода и задолжително крема за сончање, зависи од тоа кој период ќе бидете таму.

Многу добар е пределот за истражување со патики на нозе, но тие кои не може да го прават тоа пеш, може да го заменат со коњи. Се организираат локални тури од Ѓореме со коњи. Над Ѓореме има стада коњи и коњаници, а тоа се подразбира дека се организира со локални инструктори кои движат со вас.

(Musab Al Rawahi)

Јас им препорачувам на туристите кои не се обожаватели на традиционални тури со коњи или пешачење, дека во околината може да изнајмат и ATV мотори на четири тркала со цел да уживаат во истражувањето на пределот.

Има многу екскурзии кои се организират. Има тури во замоци кои ви ги препорачувам да ги посетите, има многу тури преку кои ќе ги посетите едни од најстарите цркви во Турција. Со овие тури се учи за древноста на населението. Пештерите ви раскажуваат многу за начинот на кој луѓето овде живееле во минатото.

(José Ignacio Pompé)

Има и доста музеи да се посетат, јас ви препорачувам да го одвоите денот за овие тури бидејќи има многу да се научи.

Безбедно е мора да кажам. Луѓето ги почитуваат протоколите. Вработените во ресотраните носат маски, задолжитено се мерат температури, нема многу туристи во моментот, прилично е празно. Јас  разговарав и со локалните жители кои велат дека за разлика од минатата година овој период и сега е многу празно.

Моја препорака е да ја посетите Кападокија на пролет или лето. 

Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки

Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.

Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот

Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.

Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија

Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.

Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции

Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.

Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој

Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.

Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер

Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.