21.12.2020

Се повеќе се заљубуваме во нашите планини

Се повеќе се заљубуваме во нашите планини

Понеделникот може да биде убав ден ако пред вас има уште поубава приказна. Нашиот еко тим денеска ве запознава со нови луѓе кои ја обожаваат планината. Ова е млада група ентузијасти од Охрид кои слободното време и го посветуваат на планината. Како што велат ова е најубавиот и најинтересен спорт кој сепак доста тежок и со себе носи свој ризик. 

Денеска е прв ден од зимата. Ден кога и тие што не се планинари треба да се сетат на планините. Голем број од македонските туристи годинава и се посветија на планината, а како што велат планинарите, тоа не направи кондиционо подготвени личности. 

Како што доаѓа се поголемиот студ, така и расте предупредувањето кон младите и неискусни планинари кои ќе се решат да згазнат на планината во текот на зимата. 
Зимата има свои предизвици. Смрзнатиот снег кој е особено проблематичен при движење во колона. 

Она што е најважно од се е дека секоја група треба да биде предводена од искусни планинари и дека секој планинар задолжително треба да го информира кругот на семејството за тоа каде и кога ќе замине на планинарење. 

Секоја постигната цел е со различно чувство. Со искачувањето на еден врв се добива желба и идеја да посети друга планина и искачи нов врв.

Според одредени планинари постојат два карактери на луѓе. Едните кои мислат дека тоа што го направиле е многу добро, но сакаат да направат нешто уште подобро, а другите кои велат дека е тешко и нема повторно да сторат нешто слично.

Бобан од Охрид веќе две години активно се бави со планинарење. За него на прво место е Кораб бидејќи повеќето врвови се многу стрмни. Шара му е доста мила и убава планина и се чуствува доста мал кога ќе стапне на неа. Големото Езеро на Пелистер му е во омилените попатни дестинции и секогаш плива кога ќе го посети, освен на зима. Кораб го обожава особено кога снегот започнува да се топи. Тогаш реките и водопадите се полни со вода, а сета планина е зелена. 

Го запрашавме дали честопати се среќава со дивиот животински свет. Тој вели дека на Галичица често гледа срни и елени, а понекогаш и диви свињи. Секогаш се радува кога ќе ги здогледа, исто ко да ги гледа за првпат. На планина можете да ја согледате и реалната сила на животните. За срните вели дека се доста брзи ко за миг да ја претрчуваат планината, а за дивите кози вели дека се најдобите алпинисти. Загрозен се чувствува само кога е на ноќно планинарење, тогаш животните се доста активни. 

Бобан секогаш поаѓа на планинарење со уште двајца другари во кои има доверба. Тој вели дека со нив се чувствува сигурно. Живее во Охрид, а се надева дека во иднина ќе им се приклучат и нови лица кои ќе и се посветат на планината. 

Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки

Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.

Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот

Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.

Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија

Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.

Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции

Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.

Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој

Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.

Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер

Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.