09.07.2021
Трчањето на планина го промени мојот живот во целост
Трчањето на планина го промени мојот живот во целост
За нашиот нов локален херој Христијан Насевски од Прилеп кој има само 25
години, Македонија е идеална земја за развој на активниот туризам и
спортувањето во природа. Ниски и високи планини, шуми, рамници, снег и сонце.
Тој ни раскажува дека многу од странските туристи и негови пријатели кои ги посетуваат outdoor настаните во Македонија или пак се натпреваруваат на планинските трки имаат доста позитивни импресии од рејлефот на земјата.
Христијан е млад и активен спортист кој се занимава со планинско трчање,
независно од годишното време. Негова пасија му е ориентацијата- трчање во планина
или урбана средина со мапа и компас каде што целта е да се пронајдат
контролните точки на терен според распоред нацртан на мапата.
Љубовта кон спортувањето во природата и активниот туризам ја стекнува уште како мал кога на свои 7 години имал прекумерента тежина, против која решил да војува користејќи го фудбалот.
Со тек на време Кристијан се заљубува во трчањето на планина. Првата планинска
трка ја реализира во 2015-та година на Селечка планина која заедно со својот
другар Антонио, успешно ги финишираат 17-те километри со повеќе од 1000 метри
позитивна денивелација.
Во 2018-та година ги запознава луѓето од Ориентационит клуб Златоврв од Прилеп со кои денес е заедно и заедно тренираат. Со тек на време, неговиот физички изглед и кондиција се подобруваат, а тоа му овозможува да се натпреварува на едно повисоко ниво, рамо до рамо со најдобрите планински тркачи од Макеоднија.
Голема мотивација и поттик добива од неговиот другар и тренер, Michael Van Baelen од Белгија, кој во моментот живее во Македонија и е дел од клубот „Златоврв“.
За Кристијан омилена планина ќе остане Селечката планина, бидејќи како што вели, на неа пораснал и на неа одвојува најголемо време за своите тренинзи. Но вели дека било кое место во природа, надвор од дома или градска средина е одлично место за спортување. Планини, шуми, реки и езера, а за него добра алтернатива се и градските паркови.
Кога станува збор за дестинации идеални за планинарење или планинско трчање
на неговата листа се наоѓаат Солунска Глава на Јакупица, Пелистер на Баба
Планина, Попова Шапка, Маврово и Кораб. Додава дека не е потребно да се биде
професионален тркач за да се практикува спорот. Според него, секој може да
најде 20 минути од денот за физичка активност. Тренингот и спортувањето не се
само професија, тоа е забава, дружење и живот со стил.
Блог
Препораки
Прочитајте повеќе
Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки
Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.
Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот
Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.
Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија
Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.
Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции
Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.
Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој
Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.
Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер
Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.