11.07.2020

КАЈАКУВАМЕ СО ГАБРИЕЛА: Секое патување е ново искуство и ново доживување

КАЈАКУВАМЕ СО ГАБРИЕЛА: Секое патување е ново искуство и ново доживување

Денес #кајакуваме со Габриела. Истражувач-економист во Центарот за економски анализи, и љубител на патувањето. На својот инстаграм профил @gabrielle_d.s често споделува патувачки фотографии преку кои мотивира на патување и информира за местата кои ги има посетено.


Од твоите фотографии на инстаграм може да се забележи дека си љубител на патување. Каков тип на патување ти одговара? Габриела: Без размислување би рекла дека сум тип за урбано патување, односно урбантуризам, особено пак ако местото кое го посетувам излегува на вода (затоа многу ги сакам Охрид, Струга, Преспа...). Ми се допаѓа кога сум на местото на случувањата, сакам да ги набљудувам навиките на луѓето, да ги почувствувам гужвите од локалното население... Ми се допаѓа кога ја набљудувам архитектурата и да си визуелизирам како се живеело некогаш. Без разлика дали станува збор за патувања вон или во државата.


Според тебе, има ли во Македонија што да се посети? Габриела: Секако дека има. Покрај езерскиот туризам кој прв ни паѓа на памет, но не само на природните езера, туку и на многубројните вештачки езера, Македонија изобилува со одлични услови за планински и рурален туризам. Неодамна работев на една стратегија за развој на руралниот туризам во Преспа, условите и потенцијалите се исклучителни, но волјата и менаџментот од страна на донесувачите на политики е клучна сето тоа да го достигне својот полн сјај. Ние како патувачи можеме само повеќе да покажеме интерес кон домашниот туризам, и постојано да правиме притисок да се вложува во одржување и унапредување на условите за истиот.


Кои места ги препорачуваш да се посетат? Габриела: Го препорачувам секое место каде што претходно не сте биле. Каде и да отиде човек е ново доживување и ново искуство. Дури и да е некое селце со помалку од 10 жители, можеби разговорот со некоја бабичка може да ти отвори нови хоризонти. Замислете, има доста луѓе што дури градовите не знаат точно каде се на мапата, а тоа не смееме да го дозволиме. Но, причините и факторите за ова може во друга прилика да ги дискутираме на долго и широко.


Моите конкретни препораки (покрај Охрид, Струга, Преспа, Дојран :D), се секако незаменливото Крушево и прекрасната Битола со своите околини, потоа водопадите во Југоисточниот дел од Македонија, извонредната природа на селата низ Полошкиот регион...односно, од било каде да се тргне, секој регион изобилува со нешто што вреди да го до добие вниманието на посетителот.



Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки

Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.

Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот

Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.

Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија

Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.

Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции

Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.

Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој

Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.

Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер

Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.