17.02.2022

Не очекував моето вино да ја добрие Гранд При наградата за најдобро оценето вино

Не очекував моето вино да ја добрие Гранд При наградата за најдобро оценето вино

Сончевите денови од месец февруари ги искористивме да испиеме едно кафе со Александар Кимов. Човекот кој стои позади винскиот бренд „Кимов“ кој годинава му ја донесе „Гранд При“ наградата за виното „Темјаника берба 2021 година“.


Александар е среќен за наградата, но признава дека не очекувал ова да се случи. За Кајак.мк раскажува дека уште во самата ферментација неговиот тим бил свесен дека виното е со врвен квалитет, но дека ќе добијат награда за најдобро оценето вино, никој не ни помислил.

Ваквите награди се доделуваат на интернационален натпревар од комисија во состав на реномирани енолози под раководство на професор Михаил Петков.


Награда се должи на најдобар оценет пијалак од бели, црвени и розе вина, ракии, вињаци и мастика од сите категории заедно.

Виното „Темјаника 2021“ е оценето според: Оригиналноста, нијансата на боја, интензитетот на боја и мирис, префинетоста, хармоничноста, оригиналност на вкус, интензитет на вкус, хармоничкост на вкус, постојаност на вкус и после вкус.


Александар вели дека признанието му потврдува дека е на прав пат. Отсекогаш посакувал да го работи ова што го работи денес. Вели дека во Тиквешијата производството на вино е ритуал со кој живеат бројни генерации. Занаетот го печел кај неговиот татко, го набљудувал и му крадел од знаењето. По дипломирањето одлучил да ја продолжи семејната винска традиција и да ја преземе одговорноста околу производството на вино.


За него најголема мотивација се задоволните консументи кои уживаат во виното. Како секој млад и амбициозен винар и Александар сонува за развој на винската приказна. Вели дека има визија и големи планови. Од неодамна започнал да организира вински дегустации и презентација на вината. Сето ова надополнето со кетеринг услуга.


Доколку сакате да стапите во контакт со Александар, тоа ќе може да го сторите на 075 379 316, а наскоро неговите производи ќе се најдат во нашата Кајак Бакалница. 

Остави Коментар

Коментари

  • Stojan Simic

    17.02.2022 14:14

    Sekoja cest na Aleksandar za nagradata.Mnogu me raduva sto mladi luge se ambiciozni I veruvaat vo svojata rabota.Zatoa mladi luge kako Aleksandar treba da se podrzuvaat,a uspehot ke dojde.

Прочитајте повеќе

Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки

Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.

Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот

Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.

Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија

Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.

Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции

Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.

Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој

Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.

Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер

Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.