25.07.2020
Зошто се решив животот да го поминам нуркајќи во охридско езеро
Зошто се решив животот да го поминам нуркајќи во охридско езеро
Запознајте го Никола Паскали. Човекот кој уште од многу мал е опкружен со нуркачка опрема благодарение на неговиот татко кој исто така е нуркач, еден од првите во нашата земја.
Дедому е познат тренер по пливање, пливач, едриличар, вљубеник во водените спортови. Исто и Никола е голем вљубеник во водените спортови.
На свои 12 години започнува како рекреативен нуркач на отворени води до 18 метри (2002 година). Нурка цели 20 години, а професионално повеќе од 10 години.
Интересна е неговата комбинација. Тој е дипломиран археолог, специјалност за подводна археологија, истражувач, спелео нуркач, подводна фотографија... Нуркањето е дел од неговиот живот. Начин на живот, опсесија.
Не му претставува никакво проблем за тоа во кој период од годината сака да нурка. Често нурка сам. Предноста со тоа што живее покрај Охридското Езеро му дава максимално да го искористи времето што повеќе да биде под вода.
Семејството му е голема поддршка. Сета фамилија со традиција е по во водените спортови. Како успеси во неговата кариера ги наведува рекордите во подводната пештера Врело на Матка кој ги постигна како тим од странски и Македонски нуркачи од 2011 до 2017 година.
КАКО ИЗГЛЕДА ЕДНА ТУРА КОЈА ЈА ОРГАНИЗИРА НИКОЛА, ПОГЛЕДНЕТЕ СО ЕДЕН КЛИК ОВДЕ |
Нивниот Нуркачки Центар нуди три типови на нуркања. Пробно нуркање, нуркање за рекреативни нуркачи и нуркање за професионални нуркачи. Обично тие кои сакаат да пробаат да нуркаат ги носат на нуркање во стариот дел на градот кај плажата Сарајште. Овој локалитет изобилува со флора и фауна, има и еден историски подводен споменик. Тоа е старата шина за кревање на бродови.
Исто така имаат и место кое изобилува со голем број на подводни извори, многу ендемични школки, ракчиња, полжави. Исто така организираат нуркања низ целото крајбрежје на Охридското Езеро. Ги носат клиентите да набљудуваат слатководни ракови, нуркат на потонатите бродиви од 1887 година кај Струга, изворите кај Св.Наум, карпести формации кај Трпејца, Заум, Градиште, моноксилот кај Св.Наум и многу други локации.
Контакт: 077-800-539, @AkvatekOhrid, [email protected]
Блог
Препораки
Прочитајте повеќе
Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки
Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.
Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот
Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.
Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија
Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.
Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции
Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.
Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој
Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.
Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер
Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.