20.11.2020

Кајак.мк ги открива луѓето кои ќе го трансформираат туризмот во 2021: Никола во Охрид

Кајак.мк ги открива луѓето кои ќе го трансформираат туризмот во 2021: Никола во Охрид

Се приближува крајот на 2020-та година. Година кога научивме многу лекции, година кога дознавме многу за туризмот во нашата земја. Година кога го засакавме туризмот повеќе отколку претходно. На вратата ни тропа 2021-та, година која ни дава надеж дека вакцината ќе биде достапна за секого, година кога повторно ќе ни се отворат границите и ќе можеме да отпатуваме надвор од државата (слободни), а Македонија повторно ќе ја посетуваат странски туристи. 


Надеж ни даваат и луѓето кои покрај пандемијата, амбициозно инвестираат во развој на туризмот. Прва приказна која ја објавивме беше за Ѓорѓи од Пехчево, а сега патуваме во Охрид каде разговараме со Никола Паскали. Тој нуди несекојдневни атракции на Охридското езеро, кои понуди можете да ги најдете на нашата платформа во категоријата „Каде овде“.


Никола е човекот кој уште од многу мал е опкружен со нуркачка опрема благодарение на неговиот татко кој исто така е нуркач, еден од првите во нашата земја. Дедому е познат тренер по пливање, пливач, едриличар, вљубеник во водените спортови. На свои 12 години започнува како рекреативен нуркач на отворени води до 18 метри (2002 година). Нурка цели 20 години, а професионално повеќе од 10 години. Никола е познат по своите подводни тури кои ги организира, но за 2021-ва ни подготвува нешто ново во понудата, а тоа е СНОРКЕЛ тури. Ова се крајбрежни тури кои може да ги организирате со водич или сами. Се изнајмува маска, перај и одело. 

За оние кои сакаат повеќе информации:

Опрема за овој вид на спорт е составена од маска, дисалка и пераи. Во зависност од температурата на водата и времетраењето на активноста се користат и неопренски одела со најразлична дебелина. Има и одела кои се користат за заштита од сонцето. Првенствено се плива на површината од водата без да се подигнува главата за да се земе здив. Воздух добивате преку дисалката која е прицврстена на маската. Повремено нурнувате за да истражете нешто интересно на дното од водената површина.

Охридското Езеро изобилува со прекрасни предели за ваков тип на авантуристички активности. Уникатниот спој на природно и културно наследство заедно со крајбрежните охридски стари приказни нема да ве остават рамнодушни.

Нивниот Нуркачки Центар нуди три типови на нуркања. Пробно нуркање, нуркање за рекреативни нуркачи и нуркање за професионални нуркачи. Обично тие кои сакаат да пробаат да нуркаат ги носат на нуркање во стариот дел на градот кај плажата Сарајште. Овој локалитет изобилува со флора и фауна, има и еден историски подводен споменик. Тоа е старата шина за кревање на бродови.

Дали можеби и вие имате што да понудите за развој на туризмот во 2021-ва? Пишете ни, ве очекуваме!

Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки

Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.

Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот

Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.

Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија

Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.

Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции

Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.

Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој

Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.

Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер

Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.