03.11.2021

Дишам за добра патувачка фотографија во Македонија

Тимот на Кајак.мк е среќен што денеска запозна уште една млада и амбициозна личност која прави мали нешта од огромно значење во промоција на туризмот во Македонија. Ана Петроска е нашата нова локална хероина која преку својот објектив промовира разни дестинации ширум земјата на кои може да отпатувате макар и на еден викенд. 


Живее во Скопје, но среќата и помогнала да патува постојано низ државата. Нејзиниот проект justaphoto.ap (instagram) е создаден да ги брендира аматерските фотографии се со цел да промовира разни уникатни места во Струга.


Ана вели дека една од работите по кои луѓето ја познаваат е секако фотографијата. Очекува во иднина ова да и биде доминантната работа по која ќе биде препознатлива. Во фокус на нејзините фотографии се пејзажите но сака да ја претставува и убавината на градовите.

„На пример, градот Крушево можете да го фотографите од повеќе страни на градот и самата поставеност на куќите и улиците е совршен материјал за добра и популарна фотографија. Езерските пејзажи од Езерски Лозја и Струга се уште една неисрпна инспирација“, вели Ана.


Таа додава дека се што е потребно да се направи една добра фотографија се пристојна камера и почитување на неколку правила за фотографирање. Кога се работи за нејзиното родно место, за Скопје, најчесто фотографира места кои секојдневно ги посетува и се обидува да докаже дека градот има навистина убави места и покрај тоа што не ги забележуваме или им обрнуваме внимание. 


Ана е заљубена во маркетингот. За неа социјалните мрежи се одлично место за промоција и треба да се искористи нивната моќ. 


За неа Скопје, Струга и Крушево се нејзини најомилени градови за фотографирање. Со овие места таа е емоционално, традиционално и историски поврзана. Затоа доминираат фотографиите од овие места. Но, што е уникатно? За Струга секако е езерото, за Крушево е природата, односно околните шуми и планини, а Скопје е една градска средина која заслужува внимание преку фотографија.

За оние кои се љубопитни за работата на Ана и нејзините фотографии, може да го заследат нејзиниот инста профил: justaphoto.ap

Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Вила во Бероско достапна за сечиј џеб

Вилата е стационирана во туристичката населба Абланица, а недалеку од неа има пололги патеки кои водат до Беровското езеро.

Посетете го село Ореше: Идеална област за активен одмор

Додека на високите предели од Македонија си вее снег, на пониските предели низ државата се уште имаме можност за активно пешачење низ есенската идила.

Планинска куќа со поглед кон Бистра достапна за резервации

Домот во околината на Жировница кој од денеска е дел од базата на Кајак.мк е на надморска височина од околу 950 метри.

Се одлучив да произведувам рачно и уникатно, тоа го ценат луѓето со животен стил

Надица е битолчанка, а за себе вели дека е нетрпелив оптимист кој има оригинални идеи. Се одлучила да се посвети на креативноста, а главен акцент да и биде модата, која ќе ја пропагира на свој уникатен начин.

Нов тим билдинг и 200 нови дрвца во регионот на Крушево

Ние знаеме да кажеме: Викенд исполнет со нови приказни и нови искуства.

Срцето ми се полни кога гледам детски насмевки

Тимот на Кајак.мк е во постојана потрага по хероите кои прават мали нешта од огромно значење за туризмот и општеството.