23.07.2020
Како да го најдете спокојот во Лесново? Лесновска куќа ќе ви помогне во тоа
Како да го најдете спокојот во Лесново? Лесновска куќа ќе ви помогне во тоа
Сакате повеќе информации од Лесновска Куќа? Побарајте ги во секое време на: 070 735 351
На само околу два часа возење од Скопје, тимот на Кајак.мк пристигна на Лесново. Како што и раскажувавме во изминатите денови, Лесново е место кое задолжително мора да се посети. Тргнувајќи од пештерите, манастириот, а завршувајќи во ресторанот „Лесновска Куќа“ која ни го украде вниманието.
Преубавиот етно стил во надворешниот дел на ресторанот ќе ве купи на прв поглед. Овде е доста пријатно за седење. Уживањето под чардакот на ресторанот „Лесновска Куќа“, чистиот планински воздух и вкусната храна која се приготвува на традиционален начин.
Нас не дочека сопствениот на објектот, господинот Коцев кој и покрај обврските со ресторанот, има време за секој гостин да го почасти со разговор. Коцев знае доста работи за околината, која околина наскоро ќе биде под капата на УНЕСКО. Интересните факти околу вулканските камења кои се преработувале, манастирот и музејот кој се наоѓа во непосредна близина се добро проучени за Коцев.
Затоа ние дефинитивно ви го препорачуваме овој ресторан.
За да ја погледнете нивната официјална фејсбук страница, кликнете ОВДЕ
Што се однесува до храната, не сме големи експерти да зборуваме за начинот на подготовка, од причини што тоа за нас беше несекојдневно, но можеме да ви гарантираме дека вкусот ја опишува лесновската идила.
Специјалитет и нешто кое морате да го пробате е јагнешко или овчо месо под сач. Начинот на подговотвка укажува на фактот дека ресторанот ја почитува традицијата.
Ви го препорачуваме надворешниот дел од ресторанот кој има прекрасен поглед кон „Лесновскиот манастир“. Овој манастир зазема значајно место во македонската црковна, национална и културна историја.
Пештерите кои во минатото служеле како испоснички ќелии на голем број монаси.Според преданието, пештерите настанале кога локалното население ископувало руда и оформувале воденични камења, кои биле многу барани во Солун и Цариград. Подоцна овие пештери биле населени од пустиножители и испосници, кои во овој крај ги имало многу. Токму во една од нив 30 години молитвено тихувал пустиножителот Гаврил Лесновски. Денес пештерите се мали светилишта со многубројни икони во нив, од кои се шири пријатен мирис на темјан.
САКАТЕ ЕДНОДНЕВЕН ОРГАНИЗИРАН ИЗЛЕТ СО ВКЛУЧЕН ПРЕВОЗ, ПОСЕТА НА ПЕШТЕРАТА ЕТНА, ЛЕСНОВСКИОТ МАНАСТИР, МУЗЕЈОТ И ДЕГУСТАЦИЈА НА НАЈДОБРАТА СКАТА ВО РЕСТОРАНОТ ЛЕСНОВСКА КУЌА? ПОГЛЕДНЕТЕ ЈА ЦЕЛОСНАТА ПОНУДА СО ЕДЕН КЛИК ОВДЕ |
Блог
Препораки
Прочитајте повеќе
Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки
Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.
Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот
Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.
Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија
Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.
Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции
Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.
Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој
Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.
Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер
Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.