18.11.2020
Кајак.мк ги открива луѓето кои ќе го трансформираат туризмот во 2021: Ѓорѓи во Пехчево
Кајак.мк ги открива луѓето кои ќе го трансформираат туризмот во 2021: Ѓорѓи во Пехчево
Се приближува крајот на 2020-та година. Година кога научивме многу лекции, година кога дознавме многу за туризмот во нашата земја. Година кога го засакавме туризмот повеќе отколку претходно.
На вратата ни тропа 2021-та, година која ни дава надеж дека вакцината ќе биде достапна за секого, година кога повторно ќе ни се отворат границите и ќе можеме да отпатуваме надвор од државата (слободни), а Македонија ќе може повторно ќе ја посетуваат странски туристи.
Надеж ни влеваат и луѓето кои покрај пандемијата, амбициозно инвестираат во развој на туризмот. Прва приказна од нашата долга низа кои ќе ги читате во наредниот период е поврзана со градот каде престојувавме изминатиот викендот. Градот Пехчево!
Нашиот тим тврди дека ова мало градче ќе биде една од брзо растечките туристички дестинации во Македонија. Земјаќи го фактот дека самиот регион има огромен потенцијал, а и фактот дека постојано се инвестира во туристички атракции надежно тврдиме дека 2021-ва година ќе ни донесе многу станци кои ќе уживаат во Пехчево.
Денеска ве запознаваме со Ѓорѓи. Млад и амбициозен сопственик на локален ресторан кој има одличен запушен и топол амбиент во кој може да дегустирате извонредни македонски специјалитети кои се карактеристични за регионот.
Зошто тој е на нашиот список на лица кои ќе прават тансформации на туризмот?
Ѓорѓе во моментот е во фаза на довршување на собите за престој на туристи кои ќе бидат во истиот амбиент како неговиот ресторан. Типично за Пехчево. Тој вели дека и покрај пандемијата неговиот мотив да создаде место за престој е на прво место. Во иднина планира да инвестира во велосипеди кои ќе бидат на располагање за гостите се со цел да го доживеат регионот како што му доликува.
Сите кои размислувате да го посетите регионот, наш совет е да го посетите сега, бидејќи есента во Пехчево има своја посебна убавина. Патеките кои се покрај „Рамна река“ се нашата препорака за еднодневна тура.
Доколку имате велосипеди, ви препорачуваме да ги понесете со вас, оти има каде да ги искористите. Адреналинските терени кои се покрај реката завршуваат до пехчевските водопади кои изобилуваат со своја убавина.
За што да дегустирате во ресторанот „Тропик“ кој е во сопственот на Ѓорѓи нема многу да ви потенцираме, бидејќи таму најдобро може да ви објаснат што се се произведува од локални продукти и плодови, но дефинитвно треба да дегустирате:
Пехчевско сирење
Свежа риба
Качамак кој е специјалитет на куќата
Полнето лепче
Пастрмка без коска
Свеж крап
Доколку сакате да стапите во контакт со Ѓорѓи можете да се јавите на 072 224 256
Блог
Препораки
Прочитајте повеќе
Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки
Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.
Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот
Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.
Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија
Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.
Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции
Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.
Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој
Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.
Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер
Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.