18.12.2020
Се искачив на Мон Блан, а потоа се вратив на Пониква и решив да инвестирам!
Се искачив на Мон Блан, а потоа се вратив на Пониква и решив да инвестирам!
Не е залудно кажано: Љубовта си го прави своето! Доказ дека се што се сака се може е и приказната на Никола Мице, човекот кој својот живот го посветува на планината, алпинизмот, скијањето и инвестирањето во туризмот. Тимот на Кајак.мк ви раскажува уште една интересна приказна од луѓе кои треба да го инспирират секој оној кој сака да се вложи во туризмот.
Човек кој се решава да побегне од нешто кое го гуши и да се посвети време на нешто кое сака да го работи.
Своите најмлади години ги поминува во Кочани. Овде ја добива и желбата за планинарење. Слободното време го користи за проучување на планините, запознавање со алпинизмот и практиување на спортот на домашните планини. Својот најголем успехот го достигнува со искачувањето на Мон Блан во далечната 1980 година. Што значи дека тој е воедно и првиот кочанчанец кој заедно со своите другари се имаат искачено на Алпите.
Покрај алпинизмот, Мице денеска е еден од најдобрите инструктори во скијање на Пониква. Со професијата се бави од деведесетите години. Неговиот клуб „ПСД Пониква“ има освоено преку стотина медали од кои половина се златни.
Но како што вели тој, не е се така сјајно. За време на транзицијата неговиот клубот започнува финансиски да се распаѓа, но желбата за работа и големата љубов кон планината му даваат сила да застане сам во битката против кризата. Се решава да отпочне со реконструкција на старото и распаднато одморалиште на Пониква кое во тоа време дел од компаниите го користеле за одмор и рекреација. Истото одмаралиште, веќе во 1991-та година започнува да функционира како место каде ќе може да престојува неговиот клуб.
По неколку години, интересот кај граѓаните да ја посетуваат Пониква започнува да расте. Се градат многу викендици, отвараат мотели, за денеска да биде еден прекрасен планински центар.
Со раѓањето на неговите внуци се раѓа и желбата за ски школа на Пониква која денеска ја води неговата ќерка која е лиценциран ски инструктор.
Доста интерсни се зачетоците на ски школата. Наместо со теренско возило, ученицит се пренесувале со санка која била влечена од 7 кучиња хаски. Мице вели дека, неговите хаски на крај на денот кога се враќал назад во Кочани го испраќале цели 20 километри, а потоа сами се качувале на планината.
Денеска неговиот мотел има капацитет за 30 лица. Секога година организира ски школа и натпревари во скиење.
Мотелот на Мице, можете да го најдете во нашата база на приватни сместувања.
Блог
Препораки
Прочитајте повеќе
Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки
Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.
Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот
Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.
Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија
Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.
Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции
Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.
Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој
Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.
Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер
Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.