27.07.2020

„Ваучерскиот туризам“ ги пополни капацитетите во Дојран до 10 август

„Ваучерскиот туризам“ ги пополни капацитетите во Дојран до 10 август

Гевгелија, 25 јули 2020 (МИА) – Комерцијалните сместувачки капацитети во сите хотели на дојранскиот брег, од почетокот на месецот па најмалку до 10 август, се полни до последно место од домашни гости кои престојот си го резервираа со туристичките ваучери, поради што хотелиерите велат дека ова им е период на ,,ваучерски туризам“ во Дојран.

Хотелиерите и угостителите се едногласни во оценката дека Дојран годинава, како никогаш досега во јули, не бил толку полн со гости, што е забележливо на плажите, шеталиштето и по угостителските објекти.

– Речиси на сите подеднакво ни недостасуваат странските гости, особено српските кои уште од почетокот на јуни транзитираа низ земјава и барем по една ноќ преспиваа во Дојран на нивниот пат кон грчките плажи. Едноставно се чувствува празнина од нив и негативен финаниски ефект врз дојранскиот туризам, но што е тука е. Стравот и заштитата од корона вирусот се чувствува на секаде, а дел од него на свој грб ќе понесеме и ние, велат дојранските хотелиери.

Кон нивното мислење се приклучуваат и приватните издавачи на легла кај кои до празникот Илинден сѐ уште може да се најде по некое слободно место, односно слободни се околу 30 отсто од расположливите легла кои во деновите до празникот, поради големиот интерес, ќе бидат пополнети.

Извор: kajgana.com

Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки

Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.

Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот

Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.

Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија

Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.

Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции

Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.

Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој

Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.

Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер

Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.