29.06.2020
Од среда се отвораат аеродромите во Скопје и Охрид
Од среда се отвораат аеродромите во Скопје и Охрид
Од среда се отвораат аеродромите во Скопје и Охрид...Ќе се патува според посебни здравствени протоколи за заштита од коронавирус
Вратите на скопскиот и охридскиот аеродром од среда ќе бидат отворени за влез и излез од државата. Првите авиони ќе полетаат во 6 часот наутро, а два часа подоцна и по неколку месечна пауза, ќе слета и првиот авион на скопскиот аеродром. Светлата на аеродромот се запалени, екипажот е подготвен, а персоналот на терен ги прави последните подготовки. Новинарските екипи беа меѓу првите кои стигнаа до пасошката контрола на скопскиот аеродром.
Патниците ќе треба да бидат 3 часа пред нивниот лет на аеродром, а маските се задолжителни вели генералниот директор на ТАВ Македонија, Алпер Ерсој. Секој патник посочи дека ќе подлежи на мерење на телесна температура преку термална камера, а во чекалницата на аеродромот нема да е дозволено седење еден до друг за да се избегне ширењето на вирусот.
Секој од патниците кој што ќе биде сомнителен , министерот Венко Филипче рече дека ќе биде преземен од страна на екипите на Центарот за јавно здравје, а напомена дека во функција ќе биде и собата за изолација.
Во период на отворање на двата аеродроми во земјава, владините претставници кои беа на скопскиот аеродром не дадоа конкретен одговор како ќе се овозможи лет на македонските граѓани во период кога се чека одлука од официјален Брисел за кого се ќе бидат отворени границите на Унијата од први јули.
Извор: Канал5
Блог
Препораки
Прочитајте повеќе
Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки
Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.
Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот
Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.
Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија
Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.
Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции
Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.
Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој
Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.
Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер
Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.