17.04.2021

Првиот лет ми беше на 18 години, а оттогаш ми се променија видиците кон нештата

За викенд најчесто преферираме да пишуваме кратки флеш приказни за луѓе кои според нас знаат како да живеат. Да не бидеме погрешно сфатени! Секој живее на свој начин, но Александар Гацевски е еден од ретката група на луѓе кои својот живот кои се одлучуваат да внесат многу адреналин во својот живот.

Александар вели дека од денот кога за првпат започнал да лета, работите се промениле. Првиот лет му бил на само 18 години. Денеска неговиот најголем предизвик е да лета на терени кои претходно ги нема посетено.  

Според него Македонија е идеална за практикување и развој на овој спорт. Многу сонце, умерени ветрови, солидна патна инфраструктура и секако прекрасни пејсажи.

Клубот во кој членува 2Glide организира летање со тандем параглајдери од април до септември. Може да се пријави секој заинтересиран поединец или група луѓе кои сакаат да ја запознаат Македонија од височина. Александар вели дека прекрасни денови за летање се деновите кога сакате да го направите тоа. Секое годишно време си има свои предноси и недостатоци. Но, најмногу препорачува да се лета со параглајдер од пролет до есен кога денот е долг, а кумулусите се често високи.

Летовите кои ги организираат се најчесто на локации кои имаат најпогодни временски услови, но и локации по желба на туристот, доколку временските услови го дозволуваат тоа.

Александар лета сам и во друштво. Ако е на натпреварување лета во друштво со многу други пилоти, што за него е доста инспиративно. Вели дека прелетувањата кои ги изведуваат со друштвото се доста интересни и возбудливи.

Во својата летачка карирера поминал низ многу интересни ситуации. Вели дека организирале роденденски поклони, а организирале и запросување во облаците. Додава дека над многу села низ Македонија, децата го гледале како да не им е јасно за што станува збор, а по слетувањето комуницирале со него од далечина.

За Алесксандар ова е хоби, но ако се земат предвид напреварувањата на кои има учествувано, може да се каже дека му е и делумна професија.

Има учествувано на многу натпревари во Македонија, како и на европски првенства и светски купови. Тој вели дека има желба да го продолжи овој тренд и во наредните години. 

Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Нашето сместување во Крушево ви го исполнува слободното време со разни активности

Апартмани во Крушево. Идеална опција за лето 2021

Денеска се слави Ерделези: Ако може УНЕСКО да го препознае, можеме и ние

На ова тема разговаравме со Даниел Петровски, програмски директор на „Романо Ило“ и еден од луѓето дирекни иницијатори пред УНЕСКО за зачувување и оддржување на духот на празникот Ерделрзи.

Ги мотивираме локалните мештани на Берово да го работат тоа кое го наследиле од претците

Хотелот изобилува со одличен етно стил, чии материјали и ресурси се набавени од локалните мајстори и занаетчии. Резбаните лустери се дело на господинот Слободан, калаџиските тави на Славчо, а гоблените и милињата се од мајка ми и баба, вели Дина.

Уникатно скривалиште на брегот на Преспанско Езеро

Од Пониква патуваме на Преспанско езеро каде го запознаваме домаќинот Роберт, чие уникатно сместување од денеска е дел од базата на Кајак.мк

Вила на Пониква со милион зеленила: Идеална за самоизолација!

Кајак.мк ве запознава со Оливера која како што ни вели има вложено доста труд и љубов се со цел да изградат една ваква прекрасна вила која во моментото е достапна за изнајмување.

Произведувам храна за кучиња од здрави македонски производи

Нашиот тим е составен од љубители на кучиња и кога секој домаќин на приватно сместување ќе ни потврди дека е дозволен влез на домашни миленици ние наздравуваме со чаша вино.