18.08.2023

Во село Стојаково се произведува најдоброто домашно зреено месо

Во село Стојаково се произведува најдоброто домашно зреено месо

Југот на Македонија секогаш изненадува со нешто ново и невообичаено. Ако го разгледаме фактот за тоа кој предел во Македонија континуирано и иновативно се развива, ние во првите пет региони би го ставиле гевгелискиот регион.

Денеска ве водиме во селото Стојаково кое се наоѓа на само неколку километри од ветерниците над Богданци. Селце кое има медитеранска клима и каде честопати може да се сети мирисот на морето, што за некои локални произвдители им нуди одлични услови за производство на зреено месо.


Тимот на Кајак.мк разговараше со Александар кој е дел од производството на разни домашни кулени, пршути, бут, врат и ребра.

Александар вели дека во моментот произведуваат за локалните потреби, но за два до три месеца ќе бидат подготвени своите производи да ги пласираат во бакалницата на Кајак.мк, кои ќе може да се нарачат со еден клик ОВДЕ.

Станува збор за нов производ на пазарот, свежо и домашно производство со месо кое се набавува од локалните фарми каде што се селектира исклучиво квалитетното. Александар вели дека зреените производи се преработуваат во локална селска кланица и во посебна просторија идеална за зреење месо. Со самиот факт дека месото е од локалните жители, Александар вели дека може да се каже оти зрееното месо овде не го произведуваат индивидуални, туку го произведува целото село Стојаково.


Процедурата е многу едноставна, вели тој. Од една страна затоа што во суровината се става само зачин, сол и стартер, а од друга страна е тешка затоа што треба да се внимава на температурата и влагата да не варира повеќе од 1 до 5 степени влага.

Производите "зрееат" минимум 2 месеци во специјализирана комора. Бидејќи станува збор за различни производи и суровини, Александар вели дека не може да се дефинира фиксното време кога производот ќе биде подготвен за трпеза.


Според него, постапката е финализирана во моментот кога еден производ ќе изгуби 50 отсто од водата. За да се постигнат овие резултати, секој производ се проверува еднаш неделно и се запишува датумот и килажата на истиот. Потоа се пакуваат вакумски за да се задржи свежината и вкусот на производот.


Засега на пазарот се нуди кулен и чајна од 150 грама. Акутелен е куленот со назив Тоскана, кој е во форма на лепче. Предноста на овој производ е тоа што нема црево. Неодамна започнале и со зреење на пршути од каре со назив Лонзино, бут со назив Фрикандо и од ребро со назив Панцета.


 Панцетата е уникатна затоа што е ролована и изгледа убава на даска за сервирање. Да не ја изоставиме и кобасицата од тип на кулен ама со сосема друг зачин и поразличен мозаик, и која има назив Bella бидејќи е во бело нетранспарентно црево. Александар вели дека имаат план е да отпочнат со производство на една друга сосема поразчична кобасица со сосема друг зачин и со парчиња пршута внатре.

Како што ви напоменавме на самиот почеток, производите од Rural Foods ќе бидат достапни во текот на есента кога ќе можете да ги нарачате преку бакалницата на Кајак.мк

Leave a Comment

Comments

  • Risto Simeonov

    21.08.2023 22:37

    Ve molam kontakt telefon

  • Biljana Nikolovska

    19.08.2023 22:37

    Bravo, edvaj cekam da gi probam proizvodite, veruvam deka ke bidat posebni zatoa sto se od jugot, Stojakovo

  • Julija Julija

    18.08.2023 14:01

    Cena akomoze

  • Blazovska Violeta

    18.08.2023 09:24

    Preubavo izgleda no sakame da naracame kako se dvizat cenite pozdrav

Read More

New Aparthotel in Zlatibor „Zlatiborske Terase“ is available on Kajak.mk

Welcome to another new aparthotel in Zlatibor which is officially a part of the world of Kayak.mk starting today.

These mountain wooden cabins are located in Macedonia, and they have an open pool

In the heart of untouched nature, just fifteen kilometers from the urban flock of Skopje, there are six peaceful oases made of wood—modern cabins that promise rest for the soul and body.

In Macedonia, there is Plevena that welcomes everyone with homemade local food

"The ethnographic household 'Plevena,' managed by the Mickoski family, is not just a place where you can rest from everyday duties, but a space where every visitor becomes part of the community and rural life."

We organize picnic events by the Treska River near Matka, Macedonia

Местото се наоѓа крај село Шишево, одвоено од секојдневната бучава и гужва. Располага со две зелени дворчиња на самиот брег на реката, идеални за одмор и уживање.

We are organizing SUP tours on Lake Ohrid: Nature, clean air, and adventure

Everything You Need for a Perfect Day To make your experience carefree and comfortable, all tours include drinks such as energy drinks, water, and fruit. You just need to bring your adventurous spirit and a desire to explore.

We are organizing pottery workshops in Skopje

Behind this wonderful pottery studio stand young creative people who have decided to pour their passion for art into this corner of Skopje.