18.08.2023
Во село Стојаково се произведува најдоброто домашно зреено месо
Во село Стојаково се произведува најдоброто домашно зреено месо
Југот на Македонија секогаш изненадува со нешто ново и невообичаено.
Ако го разгледаме фактот за тоа кој предел во Македонија континуирано и
иновативно се развива, ние во првите пет региони би го ставиле гевгелискиот
регион.
Денеска ве водиме во селото Стојаково кое се наоѓа на само неколку километри од ветерниците над Богданци. Селце кое има медитеранска клима и каде честопати може да се сети мирисот на морето, што за некои локални произвдители им нуди одлични услови за производство на зреено месо.
Тимот на Кајак.мк разговараше со Александар кој е дел од производството
на разни домашни кулени, пршути, бут, врат и ребра.
Александар вели дека во моментот произведуваат за локалните
потреби, но за два до три месеца ќе бидат подготвени своите производи да ги пласираат
во бакалницата на Кајак.мк, кои ќе може да се нарачат со еден клик ОВДЕ.
Станува збор за нов производ на пазарот, свежо и домашно производство со месо кое се набавува од локалните фарми каде што се селектира исклучиво квалитетното. Александар вели дека зреените производи се преработуваат во локална селска кланица и во посебна просторија идеална за зреење месо. Со самиот факт дека месото е од локалните жители, Александар вели дека може да се каже оти зрееното месо овде не го произведуваат индивидуални, туку го произведува целото село Стојаково.
Процедурата е многу едноставна, вели тој. Од една страна
затоа што во суровината се става само зачин, сол и стартер, а од друга страна е
тешка затоа што треба да се внимава на температурата и влагата да не варира
повеќе од 1 до 5 степени влага.
Производите "зрееат" минимум 2 месеци во специјализирана комора. Бидејќи станува збор за различни производи и суровини, Александар вели дека не може да се дефинира фиксното време кога производот ќе биде подготвен за трпеза.
Според него, постапката е финализирана во моментот кога еден производ ќе изгуби 50 отсто од водата. За да се постигнат овие резултати, секој производ се проверува еднаш неделно и се запишува датумот и килажата на истиот. Потоа се пакуваат вакумски за да се задржи свежината и вкусот на производот.
Засега на пазарот се нуди кулен и чајна од 150 грама. Акутелен е куленот со назив Тоскана, кој е во форма на лепче. Предноста на овој производ е тоа што нема црево. Неодамна започнале и со зреење на пршути од каре со назив Лонзино, бут со назив Фрикандо и од ребро со назив Панцета.
Панцетата е уникатна затоа што е ролована и изгледа убава на даска за сервирање. Да не ја изоставиме и кобасицата од тип на кулен ама со сосема друг зачин и поразличен мозаик, и која има назив Bella бидејќи е во бело нетранспарентно црево. Александар вели дека имаат план е да отпочнат со производство на една друга сосема поразчична кобасица со сосема друг зачин и со парчиња пршута внатре.
Како што ви напоменавме на самиот почеток, производите од Rural
Foods ќе бидат достапни во текот на есента кога ќе можете да ги нарачате преку
бакалницата на Кајак.мк
Коментари
-
Risto Simeonov
21.08.2023 22:37
Ve molam kontakt telefon
-
Biljana Nikolovska
19.08.2023 22:37
Bravo, edvaj cekam da gi probam proizvodite, veruvam deka ke bidat posebni zatoa sto se od jugot, Stojakovo
-
Julija Julija
18.08.2023 14:01
Cena akomoze
-
Blazovska Violeta
18.08.2023 09:24
Preubavo izgleda no sakame da naracame kako se dvizat cenite pozdrav
Блог
Препораки
Прочитајте повеќе

Јануарски тим билдинг со уште една снежна АТВ авантура
Среќни сме што тим-билдинг настаните не се реализираат само на пролет, лето и есен, туку веќе имаме доста тим-билдинг патувања кои ги реализираме и во најстудентие месеци како декември, јануари, а веќе имаме и патувања за февруари.

Дали знаете дека во Македонија може да престојувате во село Раец?
Денеска ве водиме во регионот на Кавадарци, каде на мапата има едно мало селце по име Раец. Позиционирано на надморска височина од 300 метри и опколено со природа, ова селце е идеална викенд дестинација за љубителите на долгите прошетки во природа.

Произведуваме 100% природно масло од лешник и путер од лешник
Приказната на Билјана и Сашо и нивната заложба да произведуваат здраво природно масло од лешник и путер од лешник од денеска е дел од балаклницата на Кајак.мк

Започнуваме со реализација на најдобрите тури со коњи во битолскиот крај
Тури со коњи во регионот на Битола. Ранч во село Кравари. Јавање на коњи на Пелистер. Ранчот во моментот располага со 5 питоми и обучени коњи кои може да ги јават почетници и искусни јавачи.

Промовираме туризам во Македонија преку музика во природа!
Органичените патувања од пандемијата го поттикна македонското акустичното дуо „ChillOut“ да ја промовира убавината на Македонија преку музика.

Најстарата винарија на Балканот се наоѓа во Демир Капија
Доаѓа период на виното и хармонија. Предлог на Кајак.мк за викенд патување