18.08.2023
Во село Стојаково се произведува најдоброто домашно зреено месо
Во село Стојаково се произведува најдоброто домашно зреено месо
Југот на Македонија секогаш изненадува со нешто ново и невообичаено.
Ако го разгледаме фактот за тоа кој предел во Македонија континуирано и
иновативно се развива, ние во првите пет региони би го ставиле гевгелискиот
регион.
Денеска ве водиме во селото Стојаково кое се наоѓа на само неколку километри од ветерниците над Богданци. Селце кое има медитеранска клима и каде честопати може да се сети мирисот на морето, што за некои локални произвдители им нуди одлични услови за производство на зреено месо.
Тимот на Кајак.мк разговараше со Александар кој е дел од производството
на разни домашни кулени, пршути, бут, врат и ребра.
Александар вели дека во моментот произведуваат за локалните
потреби, но за два до три месеца ќе бидат подготвени своите производи да ги пласираат
во бакалницата на Кајак.мк, кои ќе може да се нарачат со еден клик ОВДЕ.
Станува збор за нов производ на пазарот, свежо и домашно производство со месо кое се набавува од локалните фарми каде што се селектира исклучиво квалитетното. Александар вели дека зреените производи се преработуваат во локална селска кланица и во посебна просторија идеална за зреење месо. Со самиот факт дека месото е од локалните жители, Александар вели дека може да се каже оти зрееното месо овде не го произведуваат индивидуални, туку го произведува целото село Стојаково.
Процедурата е многу едноставна, вели тој. Од една страна
затоа што во суровината се става само зачин, сол и стартер, а од друга страна е
тешка затоа што треба да се внимава на температурата и влагата да не варира
повеќе од 1 до 5 степени влага.
Производите "зрееат" минимум 2 месеци во специјализирана комора. Бидејќи станува збор за различни производи и суровини, Александар вели дека не може да се дефинира фиксното време кога производот ќе биде подготвен за трпеза.
Според него, постапката е финализирана во моментот кога еден производ ќе изгуби 50 отсто од водата. За да се постигнат овие резултати, секој производ се проверува еднаш неделно и се запишува датумот и килажата на истиот. Потоа се пакуваат вакумски за да се задржи свежината и вкусот на производот.
Засега на пазарот се нуди кулен и чајна од 150 грама. Акутелен е куленот со назив Тоскана, кој е во форма на лепче. Предноста на овој производ е тоа што нема црево. Неодамна започнале и со зреење на пршути од каре со назив Лонзино, бут со назив Фрикандо и од ребро со назив Панцета.
Панцетата е уникатна затоа што е ролована и изгледа убава на даска за сервирање. Да не ја изоставиме и кобасицата од тип на кулен ама со сосема друг зачин и поразличен мозаик, и која има назив Bella бидејќи е во бело нетранспарентно црево. Александар вели дека имаат план е да отпочнат со производство на една друга сосема поразчична кобасица со сосема друг зачин и со парчиња пршута внатре.
Како што ви напоменавме на самиот почеток, производите од Rural
Foods ќе бидат достапни во текот на есента кога ќе можете да ги нарачате преку
бакалницата на Кајак.мк
Коментари
-
Risto Simeonov
21.08.2023 22:37
Ve molam kontakt telefon
-
Biljana Nikolovska
19.08.2023 22:37
Bravo, edvaj cekam da gi probam proizvodite, veruvam deka ke bidat posebni zatoa sto se od jugot, Stojakovo
-
Julija Julija
18.08.2023 14:01
Cena akomoze
-
Blazovska Violeta
18.08.2023 09:24
Preubavo izgleda no sakame da naracame kako se dvizat cenite pozdrav
Блог
Препораки
Прочитајте повеќе
Во Кадино се отвори нов хотел со спа, фитнес и бар со панорамски поглед
NEST Suites во Кадино со свој спа и фитнес центар и Rooftop bar.
Јас сум Борче Стојков и произведувам вино кој може да си го дозволи секој
Денеска ве водиме во селото Стањевци, селце кое брои само 40 жители. Селото е одалечено 40 километри од Свети Николе и е на надморска висина од 500 метри.
За првпат во Македонија: Се отвори Комитски Конак во село Плешенци
Комитскиот конак во село Плешенци е уникатна приказна која започна да се испишува.
Нова планинска куќа во село П’клиште
Станува збор за нов објект кој има концепт на планински дом, со опремени соби за ноќевање, заедничка кујна, дневна просторија за дружба и простран двор со изградена фурна.
Се отворија новите дрвени планински куќички во Крушево
Планинските крушевски конаци ги отворија своите врати за гостите на Кајак.мк.
Велешанецот Најдовски гради успешна пчеларска приказна
Kога пишуваме за велешанецот Благојче Најдовски, ни се испреплетуваат многу битни информации, бидејќи неговата животна кариера, љубовта кон земјоделието и животното секојдневие се толку многу испреплетени, што можеме да ви потврдиме дека тој и додека спие-работи.