02.02.2021

Вака изгледа кога хотелот и планината Пелистер ќе се заљубат еден во друг!

Вака изгледа кога хотелот и планината Пелистер ќе се заљубат еден во друг!

Тимот на Кајак.мк во изминатиот период прошета низ многу места на Пелистер, а верувајте дека ова е само почеток на нашиот патувачки караван. Од реакциите коишто ги добиваме, знаеме дека на многумина од вас не им се верува верува дека сето ова го имаме во Македонија.

Кога зборуваме за престојот за врмее на одморот, многу е важно да се направи разлика помеѓу класично сместување и сместување во објекти кои се “здушени“ со самата околина.  

За да се почуствува духот на дестинацијата која ја посетуваме, битно е каде ќе престојуваме, со кои луѓе ќе разговараме, што сакаме да дознаеме, што треба да научиме. Овој мал семеен хотел за кој многумина од вас сигурно сте слушнале „Шумски Фенери“ е еден од таквите кои сами раскажуваат за планината Пелистер. Зошто ви го препорачуваме хотелот? Затоа што, хотелот има се. 

Да почнеме од најосновните информации. Тој се наоѓа на 900 метри надморска височина во шума, во подножјето на Националниот парк Пелистер и е на 4 километри од градот Битола. Планинските предели кои се фантастички во текот на цела година, чистиот планински воздух и најважно од се уникатно дизајнираните соби кои даваа чуство на планинско бегство од реалноста, се она што не купи. 

Она што треба да го знаете е дека секоја соба е опремена со сателитска телевизија, фрижидер и бања со фен, централно греење и клима уред. Сите соби обезбедуваат врвен поглед на долината и градот или кон планината. 

Како што и кажавме, периодот на посета не е толку битен бидејќи овде има што да се прави 365 денови во годината. Но за тоа што да се прави, ќе ви кажеме подоцна. 

Хотелот има и рестотан, можеби и омилениот простор од објектот на повеќето гурман-туристи. 

Треба да знаете дека и покрај тоа што престојувате во хотел, во кујната работат мајстори кои знаат како се прави добар домашен појадок. Наш совет е да дегустирате планински мед и домашен мармалад. Планина е, па се подразбира дека е добар. 

Освен кујната, хотелот има уште едно добро катче во ресторанот каде се наоѓа гуши камин покрај кој има совршена атмосфера за да читате книга. Хотелот можете да го резервирате на телефонскиот број: 047 293 030

Повеќе информации за хотелот можете да најдете со еден клик ОВДЕ.



Остави Коментар

Прочитајте повеќе

Валандовчанката Гуна произведува слатко од лути пиперки

Кајак.мк денеска ве води во Валандово, град кој потсеќа на калинката, но отсега можеби некој од вас ќе го асоцира и на „Слатко од лути пиперки“.

Зоран Стојков од Демир Капија со нова винска станица во регионот

Зоран е роден во Демир Капија. Првиот контакт со винското производство го има во винарската визба во Демир Капија која редовно ја посетувал со желба да работи во неа.

Битолчанецот Ѓорѓи произведува тестенини со вкусот на Македонија

Некаде во Македонија ги нарекуваме јуфки, некаде како кори и губи, но без разлика на нивниот локален назив, тестенините кои и произведува Ѓорѓи имаат автентични вкусови од цела Македонија.

Ненад Лазаров од Пробиштип: Млад номадски пчелар со големи амбиции

Ненад Лазаров има своја уникатна приказна која вреди да се прочита до крај. За разлика од своите врсници кои на негови години се одлучуваат да ја напуштат државата, тој со својот татко неурно работи во креирањето на една успешна медена приказна која го носи називот Medlex.

Во Македонија се отвори сместување кое ќе ве зароби во планински спокој

Ве водиме во селцето Ехлоец, кое селце е уникатно по тоа што е единственото мијачко село од источната страна на Бистра-Стогово, на надморска височина од околу 1000 метри.

Даниела од село Буково го произведува најдобриот буковски пипер

Туристите кои ни доаѓаат во државата, ни коментираат дека Македонија го има задржано стариот добар вкус на сите природни состојки. Истите тие странски туристи ни потенцираат дека треба да направиме сѐ за да го зачуваме ваквиот вкус и да го промовираме насекаде во Европа.